У бюджетній сфері зростають ЕСКО-договори

У бюджетній сфері зростають ЕСКО-договори

Укрінформ
У 2018 році очікується близько 200 укладених ЕСКО-договорів для утеплення бюджетних установ. Це майже в 5,5 раза більше, ніж торік.

Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час наради з питань перспектив розвитку ринку ЕСКО у бюджетній сфері та шляхів його стимулювання, повідомляє Управління комунікації та зв'язків з громадськістю.

«Таким результатам сприяла плідна робота над законодавчим фундаментом. Тепер ми маємо і надалі стимулювати розвиток цієї сфери та в разі необхідності запропонувати парламенту можливі шляхи до удосконалення законодавства», - прокоментував голова агентства.

Савчук відзначив позитивну статистику підписання ЕСКО-договорів у бюджетній сфері. Так, у 2016 році було укладено 20 контрактів на суму 18 млн грн, у 2017-2018 рр. – 37 контрактів на суму 40 млн гривень.

На нараді обговорили та вирішили спільно опрацювати низку актуальних питань: спрощення процедури затвердження істотних умов ЕСКО-договорів; шляхи нівелювання валютних ризиків для ЕСКО-компаній; механізми фінансування ЕСКО-проектів у бюджетній сфері.

Читайте також: Торік реальна зарплата українців зросла на 19,1% - Мінсоцполітики

ЕСКО-контракти - це механізм, що дозволяє звичайному споживачу ресурсів значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енергообладнання без значних інвестицій зі свого боку. Енергосервісний договір передбачає здійснення енергосервісними (ЕСКО) компаніями енергоефективних проектів - оновлення системи опалення, освітлення, утеплення будівель тощо, - за кредитні кошти інвестора (у ролі якого можуть виступати міжнародні фінансові інституції), зменшення плати за енергоносії не менше ніж на 20%, і погашення отриманої позики за рахунок економії витрат на енергоресурси (за обов’язкової умови, що тариф для споживачів залишається незмінним).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-