Інтерконектор створить конкурентний ринок газу в Європі - польський посадовець

Інтерконектор створить конкурентний ринок газу в Європі - польський посадовець

Укрінформ
Розширення газового сполучення між Україною і Польщею сприятиме підвищенню безпеки обох країн, а також дозволить створити конкурентний ринок газу в Центральній Європі.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський.

"Ця інвестиція (газовий інтерконектор) повернеться обом сторонам: коли Україна потребуватиме газу або коли Польща у якісь кризові моменти для власної безпеки потребуватиме поставок з українського боку. Водночас інтерконектор дозволить створити конкурентний ринок газу в Центральній Європі. Зараз його немає, оскільки домінують доставки Газпрому з адміністративною ціною, продиктованою політиками з Москви, а не ринковими механізмами", - підкреслив Наїмський.

Він зазначив, що зараз Польща робить усе можливе, щоб стати незалежною від російських енергоносіїв завдяки введенню в експлуатацію LNG-терміналу в місті Свіноуйсце, а також майбутнім поставкам газу з шельфу Норвезького моря трубопроводом Baltic Pipe.

"Тут мова йде про цивілізованих ринкових постачальників, і це дозволить створити в Польщі реальний ринок. А відтак зможемо пропонувати газ сусідам, наприклад Україні, яка теж потребує реального і нормального ринку газу", - констатував Наїмський.

Читайте також: Варшава: невиконання Газпромом рішення арбітражу негативно вплине на РФ

Він додав, що газовий інтерконектор з України до Польщі чи Словаччини допоможе створити такий ринок. 

Як інформувалося, очікується, що газовий інтерконектор між Україною і Польщею буде збудовано не пізніше початку 2021 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-