Україна не досягне стійкого зростання без МВФ і приватних інвестицій - експерт

Україна не досягне стійкого зростання без МВФ і приватних інвестицій - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Економічні показники в Україні покращуються, однак добитися стійкого зростання без підтримки МВФ і приватних інвестицій не вийде.

Про це в коментарі Укрінформу сказав керівник Німецької групи радників при українському уряді Рікардо Джуччі.

"Питання в тому, як далі піде програма МВФ. Ми цим занепокоєні, тому що без програми неможливо буде досягти стійкої стабільності. Тож, вкрай важливо, щоб програма Фонду була продовжена якнайшвидше", - сказав Джуччі.

Це має ключове значення з огляду на те, що Україна виконує зобов'язання з обслуговування боргу більше ніж на 10 млрд дол., а її офіційні валютні резерви наразі становлять 18,4 млрд дол. 

Він акцентував увагу на тому, що для досягнення зростання країні слід активніше шукати приватних інвесторів. "Для України важливо сильніше залучати прямі приватні інвестиції. Дуже успішно були залучені громадські кошти, але з приватними інвестиціями поки що не виходить", - визнав економічний радник українського уряду.

За його словами, група проводить наразі дослідження по прямих іноземних інвестиціях (FDI). "Минулого року показник знаходився, згідно з оцінками, десь в межах 1 або 2 відсотків ВВП. Це насправді дуже мало", - зауважує експерт.

Він вважає, що конфлікт на сході України є абсолютно не єдиною причиною сумнівів інвесторів, є й інші. Крім корупції, яка подолана не до кінця (хоча порівняно з періодом до Майдану ситуація значно покращилася), є ще такі моменти, як "управління, те, наскільки швидко можна вирішувати питання", наголошує Джуччі.

В цілому він настроєний оптимістично. "Ми бачимо стабілізацію і бачимо в цілому солідні основи для зростання, хоча, звичайно, бракує динаміки зростання, це слабке місце", - говорить експерт.

Читайте також: Представник МВФ назвав умови завершення перегляду програми з Києвом

Група радників поділяє прогноз економзростання України в нинішньому році на рівні близько 3,2%. Процес поступового відновлення економіки триває і дещо прискориться цього року, вважають вони. Попри те, що втрати в роки кризи в 2014-15 роках не були компенсовані, загальна траєкторія позитивна, але тривожним чинником залишається висока інфляція, йдеться у нещодавно підготовленій ними аналітичній записці.

У ній зазначається, що експорт та імпорт розширюватимуться протягом цього року, однак, імовірно, дещо нижчими темпами. Дефіцит поточного рахунку, швидше за все, скоротиться у 2018 році і досягне, як очікується, 3% ВВП. Також наголошується, що з огляду на вибори наступного року населення може сподіватися на підвищення доходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-