На ЧАЕС демонтували пожежонебезпечну покрівлю під аркою конфайнмента

На ЧАЕС демонтували пожежонебезпечну покрівлю під аркою конфайнмента

Укрінформ
На четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС завершили роботи з демонтажу пожежонебезпечної покрівлі машинного залу під аркою нового безпечного конфайнмента.

Про це інформує прес-служба Державного агентства з управління зоною відчуження.

"На ДСП «Чорнобильська АЕС» під аркою нового безпечного конфайнмента (НБК) завершено демонтаж потенційно пожежонебезпечної покрівлі машинного залу. Необхідність проведення та обсяги цих робіт були визначені у документі з безпеки концептуального проекту пускового комплексу №1 НБК", - йдеться у повідомленні.

Як розповіли у ДАЗВ, покрівля машинного залу четвертого енергоблоку ЧАЕС має два шари: доаварійний та встановлений після аварії захисний металевий шар. 

"Було виявлено, що одна з найбільших пожеж під аркою може виникнути саме в результаті займання доаварійної покрівлі машинного залу. Для уникнення надзвичайних ситуацій там буде встановлено систему виявлення та гасіння пожеж: тепловізори, піногенератори та решта обладнання, що забезпечить її функціонування. Для того, щоб система ефективно спрацювала у разі виникнення пожежі, необхідно було вилучити післяаварійний металевий шар покрівлі. Це відкриє пінній суміші доступ до потенційного джерела загоряння", - зазначили в агентстві.

Читайте також: Держатом пояснив затримку із конфайнментом на ЧАЕС високим рівнем радіації

Враховуючи те, що персоналу доводилось працювати в складних умовах радіаційного забруднення, було ухвалено рішення про демонтаж не всієї покрівлі, а окремих ділянок через кожні 12 метрів.

На сьогодні демонтовано всю площу післяаварійної покрівлі, що була визначена проектом. Наразі триває поділ демонтованих конструкцій на фрагменти, дезактивація та вивезення їх на спеціально облаштований майданчик для зберігання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-