Держатом пояснив затримку із конфайнментом на ЧАЕС високим рівнем радіації

Держатом пояснив затримку із конфайнментом на ЧАЕС високим рівнем радіації

Укрінформ
Перенесення термінів завершення робіт на будівництві нового конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС пов'язане з високим рівнем радіоактивного випромінювання в зонах проведення робіт.

Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні, 15 лютого, публічному звіті Державної інспекції ядерного регулювання України щодо проведених у 2017 році заходів, результатів виконання завдань, використання коштів державного бюджету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до прогнозного графіка СП "Новарка", завершення проекту очікувалось в листопаді 2017 року. На черговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, яке було проведено в грудні 2017 року в м.Лондон, термін завершення робіт перенесено на травень 2018 року. Основною причиною є високі рівні радіоактивного випромінювання в зонах проведення робіт, що потребує додаткового часу для їх виконання", - йдеться у звіті.

Читайте також: Holtec хоче розмістити в Україні виробництво нових ядерних реакторів

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Держатомрегулювання заявили про проблеми, які виникли у підрядної організації "Novarka" при будівництві нового конфайменту на ЧАЕС.

У березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофагу для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія "Novarka" - спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті Укриття.

Спорудження об'єкту розпочалося у квітні 2012 року. Встановлення конфайменту було розпочате 19 листопада 2016-го. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Після чого орієнтовною датою повного закінчення будівництва називався листопад 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-