В Україні з'явиться реєстр боржників – Рада ухвалила закон

В Україні з'явиться реєстр боржників – Рада ухвалила закон

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає створення та ведення Кредитного реєстру Національним банком.

За ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків" №7114-д у повторному другому читанні та в цілому проголосували 226 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Заступник голови комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак зазначив, що загалом було враховано 48 поправок до законопроекту із 73, решту відхилено.

"Суть законопроекту зводиться до того, що зараз для того, щоб банківський ринок, кредитний ринок став більш доступним, прозорим, Національний банк матиме завдяки Кредитному реєстру, що зараз створюється, право передавати всю комерційну таємницю іншому банку", - сказав Демчак.

Він підкреслив, що цей законопроект є одним із тих, які сприятимуть в отриманні допомоги від Європейського Союзу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що законопроект має на меті зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності й стабільності банківської системи з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку.

Документ передбачає надання Національному банку України повноважень щодо створення та ведення Кредитного реєстру. Згідно із цим законопроектом НБУ, зокрема, отримуватиме від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо позичальників та надаватиме банкам і бюро кредитних історій необхідну інформацію з Кредитного реєстру.

Читайте також: НБУ сподівається, що Рада підтримає створення реєстру боржників

При цьому пропонується встановити межі повноважень НБУ щодо ведення Кредитного реєстру та обмеження щодо поширення інформації, що захищає позичальників банків від втручання у їх господарську діяльність та порушення приватності. Інформація до Кредитного реєстру НБУ щодо боржників передаватиметься від банків лише по кредитах, заборгованість за якими становить більше розміру 100 мінімальних заробітних плат (на даний момент – 320 тисяч гривень).

Як повідомляв Укрінформ, за основу законопроект №7114-д Рада ухвалила 16 листопада 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-