Україна стала повноправним членом регіональної конвенції Пан-Євро-Мед

Україна стала повноправним членом регіональної конвенції Пан-Євро-Мед

Укрінформ
Україна 1 лютого набула повноправного членства в регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, що дозволить збільшити експорт до Євросоюзу.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - торговий представник України Наталія Микольська на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні Україна набула повноправного членства в регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Чому участь України в Пан-Євро-Мед є важливою для бізнесу? Частка українського експорту до країн-учасниць Пан-Євро-Мед вже зараз складає 58,9%, з них 40,3% - до країн ЄС. Країни-учасниці конвенції можуть використовувати матеріали і сировину одна одної без втрати преференційного статусу походження (двостороння та діагональна кумуляція). Діє принцип “те, що твоє, є моїм, а моє - твоїм”», - зазначила Микольська.

Вона пояснила, як цей принцип виглядатиме на практиці.

«При виробництві товарів в Україні можна закуповувати сировину та комплектуючі в країнах-учасницях конвенції, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю, а вже готову продукцію експортувати до інших членів Конвенції, використовуючи ефект діагонального накопичення при встановленні преференційного статусу товару. Відповідно, і українські матеріали та комплектуючі можуть використовуватись у виробництві в країнах-учасницях конвенції для подальшого експорту у вигляді складових готової продукції. Це також нові можливості для участі українського бізнесу у регіональних ланцюжках доданої вартості», - уточнила торговий представник України.

Читайте також: Запуск Експортно-кредитного агентства має відбутись у 2018 році - МЕРТ

Наступним кроком у цьому процесі, за словами Микольської, є імплементація конвенції.

«Це диверсифікує наш експорт як з точки зору географії, так і з точки зору кошика товарів, - збільшиться обсяг поставок на ринок ЄС», - уточнила вона.

Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження була ухвалена в 2012 році за ініціативи Європейського Союзу. Наразі Пан-Євро-Мед об'єднує країни ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), Туреччину, Албанію, Боснію і Герцеговину, Македонію, Сербію, Чорногорію, Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Марокко, Палестину, Сирію, Туніс, Фарерські острови, Молдову. У процесі приєднання до конвенції знаходиться Грузія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-