Уряд закликає Нацкомісію зробити RAB-тарифи виваженими

Уряд закликає Нацкомісію зробити RAB-тарифи виваженими

Заява
Укрінформ
Уряд не підтримує запровадження RAB-тарифів у тому вигляді, як це зроблено Національною комісією з регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це йдеться в заяві Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Як зазначає департамент, запровадження нової методики стимулюючих тарифів для обленерго – так зване RAB-регулювання – є винятково прерогативою і компетенцією Національної комісії з регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг – незалежного органу, який опікується сферою тарифоутворення в Україні. Уряд не має жодного відношення ані до ухвалення цього рішення, ані до його публікації.

Відповідно до чинного законодавства, публікація ухваленого НКРЕКП рішення у виданні "Урядовий кур'єр" є обов'язковою, і для цього не потрібно рішення уряду.

Читайте також: Найнижчі в Європі: голова Нацкомісії хоче "справедливі ціни" на електрику

Щодо самого рішення, то ідея стимулюючого тарифоутворення – додаткових інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж й стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній – в цілому підтримується урядом України. Але той варіант рішення, який був прийнятий НКРЕКП, уряд не підтримує, і ця позиція неодноразово озвучувалася публічно.

Встановлені НКРЕКП одинакові показники дохідності і на стару, і на нову базу активів – 12,5% - призведуть до необгрунтованого зростання тарифів для промисловості, що безпосередньо відобразиться на споживачах через зростання цін на товари та послуги, йдеться у повідомленні.

Тому уряд закликає НКРЕКП переглянути своє рішення й зробити RAB-тарифи в Україні виваженими.

Рішення НКРЕКП щодо переходу обленерго на стимулююче регулювання набуло чинності 11 січня 2018 року. Відповідні постанови №973-980 від 27 липня 2017 року були оприлюднені в газеті "Урядовий кур'єр" 10 січня. "Урядовий кур'єр" також оприлюднив постанови №964-967, якими затверджується процедура і порядок формування тарифів на транспортування тепла магістральними і розподільними мережами на принципах стимулюючого регулювання, повідомляє dt.ua.

Постановою закладається в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) і так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній). За даними "Економічної правди", фактично це означає, що обленерго, для яких буде запроваджене RAB-регулювання, зможуть додатково отримувати 12,5% дохідності на старі активи, які у них є, і на нові активи (все те, що вони побудують після запровадження нового регулювання)". Попередньою версією постанови передбачалося встановити 14,79% дохідності на нову базу і 5% - на стару базу(https://www.epravda.com.ua/news/2018/01/24/633335/). Рішення про переведення окремих обленерго на стимулюючі тарифи прийматиметься Нацкомісією у ручному режимі. Які енергокомпанії будуть переведені на нові тарифи - поки невідомо.

Як повідомляв Укрінформ, ще в серпні 2017 року Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що Кабінет міністрів не підтримує ідею НКРЕКП про введення в Україні RAB-тарифу на електроенергію.

Читайте також: Газ для українців за місяць подорожчав на 8,6%

Стимулююче тарифоутворення, або RAB-регулювання, – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

При цьому прихильники RAB-регулювання стверджують, що воно дозволить стабілізувати тариф і модернізувати газорозподільчі станції, а противники говорять про здорожчання газу для споживачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-