Лікарні купують ліки для онкохворих на 400% дорожче, ніж ПРООН - експерти

Лікарні купують ліки для онкохворих на 400% дорожче, ніж ПРООН - експерти

Укрінформ
Різниця в цінах при закупівлі ліків для онкохворих деякими медустановами та міжнародними організаціями доходить до 400%.

Про це під час презентації звіту Центру протидії корупції стосовно закупівлі ліків сказала член правління Центру Олександра Устінова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"394% склала різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та ПРООН за один і той самий препарат для лікування раку передміхурової залози", - сказала Устінова.

Центр протидії корупції аналізував закупівлі ліків міжнародними організаціями у 2015-2016 рр. та закупівлі, які проводилися Міністертвом охорони здоров'я у 2014 році. Також порівнювалися закупівлі за програмами лікування онкологічних захворювань, які у 2015 році проводила агенція Crown Agents, а у 2016 році - ПРООН.

Так, згідно зі звітом, закупівлі по програмі дорослої онкології через ПРООН у 2016 р. дозволили придбати онкопрепарати на 52% дешевше, ніж це робив МОЗ у 2014 році. По програмі дитячої онкології ця економія порівняно з цінами, за якими закуповував ліки МОЗ у 2014 році, склала 27%. За словами Устінової, це пов'язано з тим, що для лікування дітей закуповують переважно унікальні брендові, а не генеричні препарати.

Читайте також: Кличко: Видатки на охорону здоров'я у столиці сягнули 8,5 мільярдів

Водночас при аналізі закупівель ліків регіональними онкоцентрами у 2016 році порівняно із закупівлями тих самих препаратів ПРООН у 2016 році різниця в цінах становить сотні відсотків. Наприклад, препарат Бікатуламід-Віста виробництва Іспанії був закуплений ПРООН за 0,19 долара, а Білоцерківським обласним онкодиспансером - 0,42 долара (різниця 221%). Той же препарат був закуплений Закарпатським обласним онкодиспансером за 0,75 долара за одиницю (різниця 394%).

Препарат Летрозол-Віста виробництва Румунії Закарпатський обласний онкодиспансер закупив за 0,598 долара на противагу 0,18 долара ПРООН. Різниця в ціні 332%.

"Більшість схем, які раніше існували на рівні МОЗ, перемістилися в регіони. Мусимо констатувати, що система ProZorro спрацьовує там, де голова тендерного комітету, зазвичай це головний лікар, хоче цього", - сказала Устінова.

Серед найрозповсюдженіших схем завищення цін на препарати під час закупівель експерти назвали такі: об'єднання в один лот великої кількості різних препаратів, прописування технічних завдань під конкретного постачальника, зокрема, наприклад, термінів поставки - від 6 днів до 6 годин, домовленості між учасниками ринку, реєстрація завідомо завищених цін на препарати в держреєстрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-