Зміни до Податкового кодексу сприятимуть інвестиціям у газодобування - експерт

Зміни до Податкового кодексу сприятимуть інвестиціям у газодобування - експерт

Укрінформ
Зміни до Податкового кодексу, ухвалені Верховною Радою 7 грудня, є важливим кроком назустріч великим інвестиціям у газовидобувну галузь, а відтак - на підтримку енергонезалежності країни.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах, коментар якого є у розпорядженні Укрінформу. 

"Справжнє свято подарували Президент, уряд та народні депутати, зробивши стратегічно важливий крок назустріч великим інвестиціям у вітчизняну газовидобувну галузь", - наголосив експерт.

Опімах підкреслив, що згідно з ухваленими змінами до Податкового кодексу (законопроект 6776-д) починаючи з 1 січня 2018 року:

- впроваджується стимуююча рента на газ, видобутий з нових свердловин на суходолі, у розмірі 12% и 6% в залежності від глибини залягання покладу (до/понад 5 км);

- впроваджується стабілізаційна умова для таких проектів - мораторій на підвищення ставок ренти на 5 років (до 2023 року);

- унормовується рента для угод про розподіл продукції на рівні 2% та 1.25% для нафти і газу, відповідно (за такими PSA проектами, інвестор передає державі частину видобутої продукції);

- унормовується рента для конденсату до рівня ставки для нафти (29% та 14% в залежності від глибини покладу), починаючи з 2019 року.

"Залишилося прийняти цього року дерегуляційний законопроект 3096-д задля прискорення землевідведення під свердловини та спрощення дозвільної системи для нафтогазових проектів. Та, нарешті, провести серйозні аукціони на нові ділянки та PSA проекти", - додав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній.

Читайте також: Надходження ЄСВ перевищили минулорічний показник на 43,8 мільярда - ДФС

7 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу України. За ухвалення законопроекту №6776-д проголосували 252 народні депутати.

Змінами, зокрема, передбачається підвищити ставки екологічного податку на 11,2%, а ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, ренти за спеціальне використання води та лісових ресурсів - на 16,8%.

Зміни передбачають підвищення до 2025 року ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизу з тютюнових виробів. Зокрема, у 2018 році ставки буде підвищено на 11,2% та додатково на 16,7%. У подальші роки передбачено підвищення на 20% до рівня, еквівалентного 90 євро за тисячу штук.

Крім того, з 1 січня 2025 року Україна почне дотримуватися вимог Директиви Ради ЄС про структуру і ставки акцизів, що застосовуються до тютюнових виробів щодо частки акцизу у середньозваженій роздрібній ціні продажу сигарет як мінімум 60%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-