Законопроект

Законопроект "Купуй українське, плати українцям" пройшов перше читання

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект Закону "Купуй українське, плати українцям" (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва).

За відповідне рішення проголосували 241 народний депутат.

"Згідно з зарубіжним досвідом, у тому числі рекомендаціями ЄС, для формування ефективної політики в сфері публічних закупівель та забезпечення об’єктивної оцінки тендерних пропозицій окрім ціни мають враховуватись такі фактори, як залучення іноземних інвестицій та інновацій, а також заохочення участі місцевих трудових та матеріально-технічних ресурсів для виготовлення товарів, виконання робіт й надання послуг на державне замовлення", - йдеться у документі.

Даним законопроектом передбачається, що при проведенні процедури оцінки тендерних пропозицій окрім врахування цінового критерію, враховуватиметься місцева складова в предметі закупівлі, а також інші нецінові критерії (у разі їх встановлення замовником).

"При цьому пропонується у загальній оцінці тендерних пропозицій визначити питому вагу критерію місцевої складової в предметі закупівлі на рівні не нижчому 20%. Це дозволить підвищити  рівень ефективності реалізації державної політики в сфері публічних закупівель та забезпечить умови для залучення інвестицій у вітчизняну промисловість, локалізації виробництв та створення нових робочих місць", - переконані автори законопроекту.

У пояснювальній записці додається, що метою законопроекту є макрофінансова стабілізація, поліпшення економічного становища України, створення нових робочих місць та підвищення доходів громадян.

Читайте також: Депутати відправили на друге читання законопроект про кредитний реєстр

Як повідомлялося, за оцінкою Міністерства економічного розвитку і торгівлі, проект закону спотворює конкуренцію і просуває інтереси окремих виробників під виглядом захисту національного виробника. Наразі і так понад 99% учасників та переможців у публічних закупівлях - українські компанії, менше 1% - іноземні.

За оцінкою Мінфіну, законопроект №7206 створює корупційні лазівки у системі публічних закупівель України. Водночас, немає жодної гарантії того, що додаткові доходи українських виробників будуть працювати на економіку України. Законопроект №7206 не передбачає жодних зобов’язань щодо реінвестування додаткових прибутків, отриманих на держтендерах. Тобто, кошти платників податків можуть бути виведені з економіки України до офшорних компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-