Ініціатор

Ініціатор "плану Маршалла для України" радить створити спеціальне агентство

Укрінформ
Реалізація плану економічної допомоги для України просувається вперед. Київ і Брюссель вже краще розуміють, що потрібно далі робити у питаннях як використання Україною вже виділених коштів європейської допомоги, так і отримання нових. 

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив екс-прем’єр-міністр Литви, ініціатор так званого плану Плану Маршалла для України Андрюс Кубілюс.

“Як у Брюсселі, так і в Києві з'являється більше конкретного розуміння, що потрібно далі робити. Для того, щоб цей план став реальністю, він має починатися з цілого ряду заходів, які повинна зробити українська влада: мати чіткий список пріоритетних проектів, за якими пішли б фінансові ресурси”, - підкреслив Кубілюс. 

Він підкреслив, що ці проекти має бути підготовлено на високому технічному рівні. Відтак, дуже актуальною є потреба створення в Україні спеціального агентства, яке б постійно займалося підготовкою таких проектів.

Читайте також: Литовські депутати закликали Будапешт не заважати євроінтеграції України

“Це має засвідчити, що Україна збільшує свою здатність використати гроші, які вже “покладено на стіл”, - зазначив Кубілюс. 

Він звернув увагу, що, за оцінками української сторони, різні фінансові інституції вже виділили для інвестицій в економіку України понад 6 млрд євро, а Україна до цього часу змогла з них використати тільки 1,4 млрд євро. За його словами, це ще раз підтверджує потребу створення агентства з підготовки інвестиційних проектів. 

Кубілюс зауважив, що з неспроможністю правильно й ефективно використовувати кошти міжнародної допомоги раніше стикалися й інші країни, зокрема і Литва. Однак створення такого роду агентства допомогло вирішити проблему.

“В українському уряді усвідомлюють, що це гаряча справа, і її потрібно вирішити якомога швидше: домовитися щодо головних проектів, підготувати їх, щоб можна було використовувати гроші, які вже було виділено Україні. А коли й інші донори побачать, що Україна вже може ефективно розпоряджатися цими коштами, то вони приєднаються зі своїми новими ресурсами”, - наголосив екс-прем'єр Литви.

Кубілюс додав, що “план Маршалла” допоможе Україні на першому етапі: завдяки цій ініціативі вже виділені Києву кошти мають набагато швидше піти в реальну економіку країни. 

Він нагадав, що минулого тижня Європарламент проголосував за резолюцію, в якій йшлося про реалізацію “Європейського інвестиційного плану для України, Молдови і Грузії” у такій редакції, яку хотіли бачити литовські ініціатори плану допомоги для Києва. 

Водночас у кінцевій декларації саміту “Східного партнерства” немає конкретної згадки цього плану, але йдеться про інвестиційну допомогу країнам, зокрема й Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-