Екс-міністр економіки Польщі: Ідеальних реформ не буває, але треба старатися

Екс-міністр економіки Польщі: Ідеальних реформ не буває, але треба старатися

Укрінформ
Не може бути ідеальних реформ, помилки неминучі. 

Так сказав кореспондентові Укрінформу, оцінюючи результати реформування в Республіці Польща, президент Польсько-української господарської палати, президент міжнародного об'єднання «Європа - Північ - Схід» екс-міністр економіки РП Яцек Пєхота.

«Багатство України - не лише знаменитий чорнозем. Головне - люди. Вам важче в реформуванні господарства, доводиться боротися з тим, що дісталося від колишньої влади. І в цьому питанні не може бути ідеальних реформ. Проте в умовах децентралізації, якщо робляться якісь помилки, то результат стосується лише цієї місцевості, а не країни в цілому, як це було раніше, коли центральна влада управляла країною», - зазначив Пєхота.

За його словами, з самого початку в Польщі об'єднані громади отримали комплекс повноважень і джерела фінансування.

Проте не йдеться про те, що центр узяв усі витрати на себе. 

«Гроші громади - це місцеві податки плюс частина центрального оподаткування. Роль держави - гармонізація відносин між сторонами. Зокрема, субвенції для найбільш бідних громад, щоб вони отримали рівні можливості на рівний розвиток», - додав Пєхота.

За його словами, завдяки швидким реформам Польща уникла монополізації й олігархізації.

«Усі зусилля спрямовані на підтримку малого і середнього бізнесу. Наш закон про свободу економічного підприємництва  ухвалений ще 1988 року, тобто до початку політичної трансформації країни. Суть закону - дозволено все, що не заборонено. Реформа йде від низу до верху. Кожен заощаджений злотий буде витрачено на місці», - пояснив Пєхота. 

За його словами, в Польщі вже в 1989 році 50% працездатного населення було зайнято в дрібному і середньому підприємництві, «а в Україні на сьогодні всього 16%».

Як підкреслив Пєхота, для України немає легкого шляху в перенесенні польського досвіду на свою землю. Потрібно вчитися, враховуючи помилки, і погоджуватися на компроміс: «Не бійтеся помилок. Повторюю, в умови децентралізації вони не стосуються усієї країни, і залишаються на місцевому рівні, де їх легко виправити».

Читайте також: На Банковій назвали "найскладнішу складову" реформ

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові проходить польсько-український форум "Громада. Ефективний розвиток. Інвестиції". Головною його темою  став польський досвід реформи місцевого самоврядування і децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-