Український експорт складається з сировини на 70% - Мінекономіки

Український експорт складається з сировини на 70% - Мінекономіки

Укрінформ
Український експорт має переважно сировинний характер. Частка високотехнологічного експорту становить лише 5,5% від загального обсягу українського експорту.

Про це йдеться в аналітичному звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України. 

"Український експорт має переважно сировинний характер (за результатами 2016 року, частка продукції АПК, металургійної та хімічної промисловості та мінеральної сировини становить 70% експорту) та складається з проміжних товарів з відносно низькою технологічною складовою - частка високотехнологічного експорту у 2015 році становила лише 5,5% від загального обсягу українського експорту", - йдеться у звіті. 

Як зазначають в Мінекономрозвитку, наразі існує потреба в оновленні технологічних процесів на українських підприємствах з метою поступового перетворення економіки України в більш інноваційну та наукомістку і, як наслідок, більш конкурентоспроможну на світових ринках.  

"Уряд зосереджений над створенням механізму експорту готової продукції замість сировини, який реалізується у рамках принципів конкуренції, прозорості та формування доданої вартості", - йдеться у звіті.

Читайте також: Частка ЄС у зовнішній торгівлі України досягла майже 43% - Президент

При цьому серед пріоритетних секторів економіки, які спроможні розвивати високотехнологічний експорт, в міністерстві, зокрема, називають:

- сектор виробництва запчастин та комплектуючих виробів для аерокосмічної та авіаційної промисловості (українська аерокосмічна галузь є консолідованим сектором, який виробляє авіаційну та космічну техніку, а також частини та комплектуючі до них);

- сектор машинобудування (у секторі домінує легке машинобудування: турбогвинтові двигуни, газотурбінні двигуни, насоси, ізольовані проводи та кабелі для транспортних засобів. Важке машинобудування включає: транспортні засоби, залізничні і трамвайні локомотиви, частини та комплектуючі до них);

 - сектор харчової промисловості та напоїв (сектор володіє значною ресурсною базою, людським капіталом, має налагоджене виробництво і досвід роботи у харчовій промисловості).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-