Рада повернула законопроект про органічне виробництво на доопрацювання

Рада повернула законопроект про органічне виробництво на доопрацювання

Укрінформ
Верховна Рада повернула на доопрацювання законопроект, який має на меті вдосконалення правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. 

За повернення урядового законопроекту №5448 "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" парламентському комітету з питань аграрної політики та земельних відносин для підготовки до повторного першого читання проголосували 228 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета під час презентації документа зазначив, що реалізація його положень сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту. 

"Крім цього, гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів", - уточнив Шеремета. 

Читайте також: Гройсман прогнозує, що 2018 стане роком економічного успіху

За його словами, законопроект передбачає застосування не менш ніж 95% органічної продукції у виробництві. 

Зі свого боку заступник голови профільного комітету ВР Олександр Бакуменко підкреслив, що ухвалення законопроекту унеможливить фальсифікацію органічної продукції.

Однак у деяких народних депутатів викликала обурення норма законопроекту, що передбачає використання 5% неорганічних інгредієнтів. "У разі відсутності на ринку певного органічного інгредієнта для виробництва органічних харчових продуктів або кормів орган сертифікації за запитом оператора ринку органічної продукції погоджує використання неорганічного інгредієнта (продукції перехідного періоду) під час виробництва органічної продукції у разі, коли він прямо не заборонений цим законом, та за умови документального підтвердження виробником необхідності застосування такого інгредієнта. При цьому частка неорганічних інгредієнтів не повинна перевищувати 5 відсотків, без врахування частки води та кухонної солі", - йдеться у статті 22 проекту закону. 

Зокрема, на це звернув увагу заступник голови депутатської фракції ВО "Батьківщина" Сергій Соболєв: "Якщо для того, щоб додавати хімічні складові, достатньо 0,00001%, а нам пропонують дозволити 5%". 

У цьому зв'язку заступник міністра зазначив, що всі зауваження та застереження будуть враховані під час підготовки законопроекту до другого читання. 

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, зокрема, про те, що його положеннями регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення порядку сертифікації органічного виробництва, а також вимоги до органів сертифікації. 

В документі враховано європейський досвід щодо запровадження державно-приватної системи контролю органічного сектору. Передбачається здійснення Держпродспоживслужбою державного нагляду (контролю) за суб’єктами ринку органічної продукції. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва надаються акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація органічного виробництва здійснюватиметься на платній основі за рахунок суб’єктів господарювання, видача сертифіката – безкоштовно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-