Рада прийняла зміни до законодавства про захист економічної конкуренції

Рада прийняла зміни до законодавства про захист економічної конкуренції

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до законопроекту, який передбачає спрощення порядку надання дозволів на здійснення вертикальних узгоджених дій та дозволу на концентрацію. 

За ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України про захист економічної конкуренції" № 6723 проголосували 239 депутатів при мінімально необхідній кількості у 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цим законопроектом вносяться зміни до закону "Про захист економічної конкуренції" та закону "Про Антимонопольний комітет України". Це спільний законопроект Антимонопольного комітету та Комітету з питань економічної політики, яким передбачається право Антимонопольного комітету не розглядати спам - тисячі заяв, які не заслуговують на увагу, провадження порушуються і він буде отримувати право ці провадження зупиняти. Так само в даному законопроекті вилучаються окремі категорії узгоджених дій", - зазначив голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук. 

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що положення Типових вимог до узгоджених дій суб’єктів господарювання для загального звільнення передбачають, зокрема, дозвіл на узгоджені дії, сукупна ринкова частка учасників яких не досягає 5%, якщо ці дії не стосуються фіксації цін, розподілу ринків, обмеження виробництва, реалізації чи придбання товарів, спотворення результатів конкурентних процедур закупівель.

При цьому мінімальна кількість учасників узгоджених дій не може бути меншою двох.

Дозвіл на узгоджені дії малих та середніх підприємств відповідно до Типових вимог про загальне звільнення безумовно не поширюється лише на ринки, річний обсяг реалізації продукції на яких є меншим ніж 20 млн євро, і водночас безумовно поширюється на ринки з річним обсягом реалізації понад 300 млн євро.

Читайте також: Рада вдосконалила процедуру контролю за концентрацією суб’єктів господарювання

Законопроект також передбачає запровадження спрощеної процедури при розгляді концентрацій, застосування спрощеної процедури, в першу чергу, у випадках економічних концентрацій за участю іноземних компаній, коли ринкові частки учасників концентрації є незначними або коли економічна концентрація здійснюється на різних товарних ринках.

Законопроектом пропонується обмежити розмір максимального штрафу, який може накладатися органами Комітету, іншими, ніж Антимонопольним комітетом України, адміністративною колегією Антимонопольного комітету України, сумою у 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто сумою у 170 000 грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-