Коломойський проти України: Мін'юст заперечує програш у Лондонському арбітражі

Коломойський проти України: Мін'юст заперечує програш у Лондонському арбітражі

Укрінформ
Лондонський міжнародний арбітражний трибунал у справі "JKX Oil & Gas PLC проти України", фактично, визнав законним підвищення Україною ставок податку на видобуток нафти та газу в серпні 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

 "Також позитивом для нашої держави є прецедентний характер цього рішення у розрізі інвестиційних спорів в енергетичному секторі. Фактично, лондонський арбітраж визнав законним підвищення Україною ставок податку на видобуток нафти та газу, яке мало місце в серпні 2014 року", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що завдяки вдало обраній тактиці юристів Міністерства юстиції, у арбітражному позові британської компанії JKX Oil & Gas PLC до України судді Лондонського міжнародного арбітражного трибуналу прийняли вигідне для нашої держави рішення.

"Суд відхилив три з чотирьох позивних вимог компанії. Таким чином, українська сторона має сплатити трохи більше 12 млн дол. замість 247 млн дол., або - менше 5% від заявленої позивачем суми. Тобто, завдяки ефективній лінії захисту, яку використали юристи, що представляли інтереси нашої держави у міжнародному арбітражі, вдалося зекономити близько 235 млн дол. (понад 5,8 млрд грн) бюджетних коштів", - наголосили в Мін'юсті.

Міністерство юстиції зазначає, що 12 млн дол., які має сплатити Україна, стосуються визнання інвестиційним арбітражем неналежними рішення Національного банку України щодо виводу валютних коштів за кордон та рішення уряду "Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими та теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами".

Таким чином, резюмували у відомстві, предмет спору в інвестиційному арбітражі не має прямого чи опосередкованого відношення до функцій Міністерства юстиції. У даному спорі, так само як і в інших інвестиційних спорах, Міністерство юстиції виступало представником держави Україна. "Водночас, Міністерство юстиції не несе і не може нести відповідальність за якість рішень органів державної влади України, що оскаржуються іноземними інвесторами", - зауважили в прес-службі.

Читайте також: Верховний суд РФ відхилив скаргу України в суперечці про виплату «Татнафті» $144 млн

Як повідомлялося, у 2015 році іноземний інвестор, компанія «JKX Oil & Gas PLC» (Велика Британія), звернувся з позовом до держави Україна. Позивач серед іншого скаржився на різке підвищення ставок податку на видобуток нафти та газу в серпні 2014 року та заходи валютного контролю, запроваджені в 2014 році. Серед вимог позивача було стягнення з України збитків на суму понад 247 млн дол., визнання «привілейованого» статусу позивача в частині оподаткування та валютного режиму, а також покласти на Україну усі витрати, пов’язані з арбітражним провадженням.

6 лютого 2017 року арбітражний трибунал виніс рішення у цій справі, яким відхилив більшість вимог позивача. Апеляційна скарга на це рішення була відхилена.

Нагадаємо, найбільшими акціонерами JKX Oil&Gas PLC виступають структури олігарха Ігоря Коломойського і його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова (частка у 27,5% JKX, яка не є контрольним пакетом акцій компанії), Олександр Жуков (володіє 11,45%), а під контролем російської Proxima Capital Group — 19,92% акцій JKX.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-