Експорт зернових цьогоріч знизився майже на мільйон тонн - Держспоживслужба

Експорт зернових цьогоріч знизився майже на мільйон тонн - Держспоживслужба

Укрінформ
Україна з початку маркетингового року експортувала майже 14,4 млн тонн зернових культур. У порівнянні з минулорічними показниками спостерігається певне зниження експорту цієї продукції.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час конференції «Експорт зерна з України». 

«У минулому році станом на аналогічний період ця цифра становила майже 15,3 млн тонн. Є певне зниження, яке частково пов’язане з падінням валового збору збіжжя в Україні, а частково – з питанням зернової логістики», - зазначив Лапа.

Із загальної кількості експортованих зернових, понад 8,5 млн тонн - пшениця (у тому числі 4,8 млн тонн - продовольча та 3,7 млн тонн - фуражна), 3,5 млн тонн - ячмінь, 1,9 млн тонн - кукурудза. За аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 15,3 млн тонн зернових, зокрема 9 млн тонн пшениці (у тому числі продовольчої 4,7 млн тонн та фуражної 4,3 млн тонн), ячменю – понад 3,7 млн тонн, кукурудзи – 2,3 млн тонн).

Читайте також: Мінагро: 212 фермерських господарств цьогоріч отримають кредити з бюджету

У межах поточного маркетингового року також було експортовано майже 2,1 млн тонн олійних культур, у тому числі: ріпаку – 1,7 млн тонн, сої – 0,4 млн тонн. Станом на аналогічну дату минулого року експорт олійних становив 1,2 млн тонн (в тому числі ріпаку – понад 0,7 млн тонн, сої – 0,43 млн тонн).

Загалом, за прогнозом Мінагро, у 2017/18 маркетинговому році Україна збере другий за обсягом врожай за новітню історію України – 62 млн тонн. Рекордний валовий збір зернових (66 млн тонн при врожайності 46,1 цн/га) Україна зібрала у 2016 році. Вирішальним для узагальненого прогнозу став урожай пшениці та кукурудзи, які формують 80% валового збору. Станом на 31 жовтня 2017 року кукурудза зібрана з 55% площ, намолочено 11,7 млн тонн. Середня врожайність складає 47,4 ц/га, тоді як у 2016-му збирали 58,3 ц/га. У цілому зернових та зернобобових зібрано 49,8 млн тонн. Необмолоченими лишаються 20% посівних площ. 

Основним фактором, який вплинув на зниження врожайності, – низький рівень опадів у період вегетації культури. Найбільше недоотримали вологи поля в Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-