АМКУ занепокоєний відсутністю ціни на газ для населення

АМКУ занепокоєний відсутністю ціни на газ для населення

Укрінформ
Антимонпольний комітет занепокоєний відсутністю ціни на газ для населення на 4 квартал, відсутністю кількох постачальників у секторі поставок газу населенню, а також формулою ціни.

Про це у інтерв'ю РБК-Україна сказав голова АМКУ Юрій Терентьєв.

"У нашому листі є кілька елементів. Перший - це те, що не затверджена ціна, другий - це те, що не створена конкуренція там, де вона повинна бути створена. І третій елемент - це те, що механізм розрахунку ціни газу, який заснований на німецькому хабі, не прозорий у випадку із "Нафтогазом". Ми пропонуємо уважніше розглянути цю формулу", - сказав Терентьєв.

Щодо відсутності затвердженої ціни на газ для населення, яка мала бути ще 1 липня, - це порушення Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Ще два пункти стосуються безпосередньо діяльності НАК "Нафтогаз України", на який покладено спеціальні обов'язки з постачання газу населенню.

"Зараз ми бачимо, що на декількох досить чутливих для економіки напрямках, використовується прив'язка до міжнародних індексів. Як у випадку Роттердам +, так і у випадку з німецьким хабом, є частка ресурсу, яка видобувається локально. Власне, тому питання Антимонопольного комітету були не до того, що ми хочемо скасувати імпортний паритет, а до того, що європейські індекси повинні використовуватися з відповідними поправками на реальні економічні обставини з урахуванням реального походження відповідного ресурсу", - висловив думку Терентьєв.

Читайте також: Газпром відмовився платити штраф АМКУ добровільно

Крім того, він переконаний, що навіть за умови покладання спеціальних зобов'язань із постачання газу, Нафтогаз, як постачальник, має конкурувати з іншими компаніями.

"Компанія "Нафтогаз" - єдина компанія, з ресурсів якої, як постачальника зі спеціальними обов'язками, здійснюється постачання газу для населення і підприємств теплокомуненерго. Якщо було б багато таких компаній, то, гіпотетично, підприємства, які видобувають український газ, могли б виходити безпосередньо із власним ресурсом і поставляти його тепловій генерації. Ми говоримо, що є проблема у тому, що ринок, який задекларований як конкурентний, конкурентним насправді не є. І для того суб'єкта, який на цьому ринку займає домінуюче становище, штучно створені певні преференції, які викликають питання", - прокоментував голова АМКУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-