Газпром відмовився платити штраф АМКУ добровільно

Газпром відмовився платити штраф АМКУ добровільно

Укрінформ
Російський Газпром відмовився виплачувати штраф на суму 172 млн грн, накладений Антимонопольним комітетом, тож стягнення коштів наразі відбувається у примусовому порядку.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав голова АМКУ Юрій Терентьєв.

"На сьогодні стягнуто 80 мільйонів гривень, це початок. Частина з цієї суми - дивіденди, які виплачувалися на адресу Газпрому з території України. Далі мова йде про те, що у нас є двосторонні договори про правову допомогу, які передбачають визнання судових рішень. І, станом на зараз, там є певні юридичні формальності, яких ми дотримуємося у частині провадження, і я розумію, що виконавча служба Міністерства юстиції зараз почне пошуки і стягнення активів за кордоном. Звичайно ж, основна перспектива щодо стягнення цього боргу, це дії за кордоном. Це перспектива не одного місяця", - сказав Терентьєв.

Він нагадав, що рішення по Газпрому було прийнято у січні 2016 року, до штрафу 86 млрд грн додалося ще стільки ж пені за його несвоєчасну виплату.

"Нараховано пеню, яка обмежена розміром штрафу, тому виходить сума 172 мільярди гривень. На превеликий жаль, Газпром ігнорував наш процес. Ми залучали його як учасника. Коли було прийнято рішення в цій справі, у Газпрому була можливість оскаржити наше рішення у суді. Представники компанії Газпром подали позов, який оскаржує наше рішення. При цьому не було докладено будь-яких документів, які підтверджують повноваження представників", - зазначив Терентьєв.

Господарський суд, не отримавши необхідних документів, повернув справу для усунення недоліків. Російська компанія має подати увесь затребуваний пакет.

Читайте також: Суд Києва дозволив стягнути 171 мільярд з усього майна Газпрому

"Замість цього, Газпром почав оскаржувати повернення позовної заяви. Заперечуючи цей момент, вони пропустили строк добровільного виконання нашого рішення. Наше рішення вступило у силу. Ми звернулися з позовом про стягнення штрафу, це вже наші активні дії. Ми пройшли всі інстанції із результатом, що рішення підлягає виконанню, у нас є всі документи про стягнення з компанії Газпром штрафу у розмірі 172 мільярдів гривень", - повідомив голова АМКУ.

Однак оскільки Газпром штраф не сплачує добровільно, Держвиконавча служба у рамках своєї компетенції стягує з нього цей штраф примусово.

"Для того, щоб стягнути штраф примусово, потрібно заарештувати його активи - грошові кошти, корпоративні права або інші активи, які у нього є в першу чергу на території України, в другу чергу - за її межами", - додав Терентьєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-