Будівництво автомагістралі Via Carpatia: Київ і Варшава домовилися про співпрацю

Будівництво автомагістралі Via Carpatia: Київ і Варшава домовилися про співпрацю

Укрінформ
Міністри інфраструктури України і Польщі Володимир Омелян й Анджей Адамчик підписали Меморандум про співпрацю щодо реалізації міжнародного інфраструктурного проекту - будівництва транспортного коридору Via Carpatia.

Документ підписано в неділю у Перемишлі в присутності Голови Верховної Ради України Андрія Парубія і маршалка Сейму Польщі Марека Кухцінського, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми будуємо дороги і мости і цей меморандум є кроком у майбутнє", - заявив після підписання угоди Омелян. Він подякував польській стороні за те, що обидві країни дивляться у напрямку Європи.

Польський міністр підкреслив, що підписання меморандуму є свідченням підтримки Україною цього проекту. За його словами, приєднання до проекту Києва дасть можливість вписати шлях Via Carpatia до мережі транс'європейської транспортної системи TEN-T.

"Це дуже важливо і є нашою метою, адже дає шанси на реалізацію проекту, який об'єднає Балтійське море з Егейським і через відгалуження - з Адріатичним і Чорним морями. Via Carpatia об'єднає наші регіони і дасть їм надію на динамічний економічний розвиток", - підкреслив Адамчик.

Читайте також: Парубій приїхав до Польщі на конференцію з парламентського співробітництва

Як повідомлялося, у 2006 році з ініціативи Польщі на рівні міністрів транспорту формально утворено міжнародний шлях між Литвою, Польщею, Словаччиною та Угорщиною. В 2010 році відбулася чергова конференція, під час якої підписано декларацію про створення Via Carpatia. У березні 2016 року до проекту приєдналися Україна і Туреччина, підписавши у Варшаві Декларацію щодо будівництва цього міжнародного транспортного коридору з півночі до півдня Європи.

Транспортний коридор Via Carpatia має пролягати з литовських Клайпеди і Каунаса через польські Білосток, Люблін і Ряшів до словацького й угорського міст Кошице і Дебрецен, а звідти - до Румунської Констанци і грецьких Салоніків. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-