У Центрі Разумкова назвали ризики

У Центрі Разумкова назвали ризики "року виборів" для економіки

Ексклюзив
Укрінформ
Рік виборів - 2019 - може стати роком ризиків для економіки України.

На цьому наголосив директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"2019 - це рік великих виборів. Це означає, що до них з сьогоднішнього дня ми вже почнемо готуватися, а можливо, вже готуємося. І в цьому випадку зростають ризики популізму, політизація економічних рішень. Це означає, що дедалі більше буде завдань, які мають дуже слабкий стосунок до наших реальних завдань і потреб. Політизація завжди призводить до того, що уряд має нарощувати соціальні видатки, які невідомо звідки брати, зростає соціально-політична напруженість, яка також не додає стійкості для бізнесу, міжнародний інвестор, знаючи і розуміючи нашу ситуацію, також буде дуже обережно ставитись до України. Найближче це те, що навряд чи навіть уже впродовж 2018 року ми зможемо розраховувати на транш МВФ. Зазвичай МВФ уникає фінансування країн, якщо вони дійсно не знаходяться в суперкризі, приблизно за 8-9 місяців до тих чи інших виборів. А ще згадаємо, що у нас на 2019-2020 рік припадають високі зовнішні виплати - це означає ще втрати резервів, додатковий тиск на гривню. Тому, на жаль, ризик нового циклу загострення і дестабілізації дуже високий. Ми не зможемо до завдань і питань економіки мати тверезий, раціональний підхід. Будуть домінувати політичні гасла, політичні тенденції", - сказав Юрчишин.

Читайте також: Центр Разумкова: Індекс поточної економічної спроможності поліпшить ситуацію

Водночас він зазначив, що в Україні спостерігається дуже чітка закономірність - кожні 4-5 років у нас криза чи суперкриза, а якщо її вдається уникнути, то тільки завдяки певним сприятливим обставинам.

"У 2004-05 році ми не мали економічного шоку тільки завдяки витратам з резервів, тому що майданні баталії швидко закінчилися. 2009-10 рік ми мали глобальну кризу, 2014-15-й - також, додаємо ще 4-5 років - 2019-20 рік - ми розуміємо, до яких тенденцій ми прямуємо..." - сказав Юрчишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-