Центр Разумкова: Індекс поточної економічної спроможності поліпшить ситуацію

Центр Разумкова: Індекс поточної економічної спроможності поліпшить ситуацію

Укрінформ
Центр Разумкова презентував аналітичне дослідження "Індекс поточної економічної спроможності", що є першим кроком для створення індексу, застосовуючи який, можна буде досягти покращення ситуації.

На цьому наголосив  директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин під час презентації в Укрінформі. 

"Аналітичне дослідження "Індекс поточної економічної спроможності" є першим кроком для підготовки формування дослідження, створення і потім використання комплексного індексу, за допомогою якого ми зможемо визначати поточну соціально-економічну динаміку, порівнювати її з попередніми періодами, знаходити вузькі місця, які дозволять через заходи економічної політики покращити соціально-економічну ситуацію. Нині у нас всього 16 показників, які розбиті на 4 групи. Вони певним чином дають динаміку тих чи інших секторів і дозволяють визначати вузькі місця", - сказав Василь Юрчишин.

За його словами, індекс грунтується на офіційній економічній статистиці і будується на місячній основі, на відміну від багатьох міжнародних індексів, які подаються раз на рік - що є добре для стабільних економік, але надає вкрай слабкі спроможності для тих економік - трансформаційних чи висхідних, - до яких належить Україна. 

"Оскільки ми хочемо мати справу з різними показниками, то індекси ми також будемо створювати відносно певного періоду - і вибрали за основу кінець 2013 року. Ми розглядаємо 2012-13 рік як певне консервування соціально-економічного стану в Україні, як результат 10-річного розвитку, напередодні двох хвиль шокових криз, через які Україна пройшла", - уточнив Юрчишин. 

Читайте також: Кабмін визначив пріоритети інноваційної діяльності на 2017-2021 роки

В індексі об'єднано як традиційні показники - заробітна плата, різні розбалансованості в житлово-комунальній сфері, в заборгованості по заробітній платі, - так і деякі довгострокові чи середньострокові показники та індекси - насамперед ідеться про заощадження населення. 

"Ми якраз і визначаємо поняття економічної спроможності таким чином, що цей показник охоплює й економічну стійкість - здатність усередненого домогосподарства до життєдіяльності за умов втрати джерел поточного доходу впродовж певного періоду часу. Зрозуміло, що заощадження є складовою цієї стійкості", - зауважив він.

Він також додав, що в подальшому будуть враховуватись і характеристики соціально-економічного стану, які важко охоплюються статистикою, зокрема різного роду опитування. Тож, наступним кроком буде ув'язати їх з економічними показниками офіційної статистики. Також будуть враховуватись такі показники, як інфляція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-