У серпні експерти зафіксували 30% скорочення ринку мазуту в Україні

У серпні експерти зафіксували 30% скорочення ринку мазуту в Україні

Укрінформ
Баланс українського ринку мазуту в серпні 2017 року становив 30,4 тис. тонни, що на 29% менше, ніж у серпні 2016 року. 

Про це повідомляє "Консалтингова група А-95".

За даними групи, баланс українського ринку мазуту за вісім місяців 2017 року становив 282,3 тис. тонни, що на 23,5% менше показника січня-серпня 2016 року.

У той же час, у серпні спостерігається зростання імпорту: за звітний місяць в Україну було імпортовано 24,1 тис. тонни мазуту, що на 15% більше, ніж роком раніше.

Єдиним постачальником мазуту в Україну в серпні стали білоруські НПЗ. Серед трейдерів найбільшим постачальником була компанія "Полюс", яка імпортувала майже 2 тис. тонни ресурсу. Інший ресурс припадав на прямі поставки, а також відвантаження трейдерами на адресу українських енергетичних підприємств. З них 19 тис. тонни закупило ПАТ "Київенерго", 3 тис. тонни - Білоцерківська ТЕС.

Читайте також: Україна послідовно виконує енергетичні зобов'язання перед ЄС - Насалик

Власне виробництво мазуту в Україні в серпні зменшилося на 9% - до 19,8 тис. тонни порівняно з серпнем 2016 року. З них 15,5 тис. тонни виробило ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ), а ПАТ "Укргазвидобування» - 3 тис. т. При цьому 13,5 тис. тонни ресурсу "Укртатнафта" відправила на експорт.

В "А-95" зазначають, що падіння балансів мазуту в 2017 році пов'язане з великим обсягом поставок у грудні 2016 року - 82 тис. тонни, а також - з вищими середніми температурами зими. Наднормативні поставки були викликані побоюваннями трейдерів у зв'язку з можливим обмеженням обороту мазуту з високим вмістом сірки. Прийнята Кабміном постанова про продовження дії норм Техрегламенту про використання в Україні мазуту із вмістом сірки вище 1% до 2018 р. поширюється тільки на українських виробників. Імпортний ресурс має  поставлятися виключно на адресу ТЕС, ТЕЦ і стаціонарних котелень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-