Україна послідовно виконує енергетичні зобов'язання перед ЄС - Насалик

Україна послідовно виконує енергетичні зобов'язання перед ЄС - Насалик

Укрінформ
Українська сторона повною мірою дотримується зобов'язань щодо впровадження "Третього енергопакета", імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС та зобов'язань за Паризькою кліматичною угодою.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час робочої зустрічі з послом Австрії в Україні Герміною Поппеллер, повідомляє Урядовий портал.

"Ми підтримуємо ініціативи, що насамперед спрямовані на економію традиційних паливно-енергетичних ресурсів за рахунок відповідно зменшення обсягу їх споживання та використання нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії", - наголосив Насалик.

Серед кроків, які були зроблені, міністр назвав імплементацію законодавства відповідно до європейських вимог, стабілізацію роботи атомної генерації, а також диверсифікацію постачання ядерного палива та зменшення використання вугілля антрацитової групи на ТЕС та ТЕЦ України. "За цей рік кардинально змінилася позиція в енергетичному секторі країни", - підкреслив він.

Насалик також звернув увагу, що частка атомної генерації в балансі електричної енергії становить близько 58%, затверджено план ремонтів енергоблоків АЕС на 4 роки, завершено процес підготовки будівництва ЦСВЯП, а також диверсифіковано постачання ядерного палива з акцентом на американську компанію Westinghouse. "Усі ці заходи дали змогу зменшити навантаження на теплову генерацію", - зазначив міністр.

Україна згідно з новою Енергетичною стратегією до 2035 року використовуватиме все більше енергії з альтернативних джерел. Насалик також зазначив: "Досвід впровадження альтернативної енергетики інших країн свідчить про важливість передбачення участі відновлювальних джерел енергії в добовому регулюванні, зокрема, за допомогою проектів з використанням акумуляторних батарей".

Позитивним сигналом виконання Україною зобов’язань щодо зменшення впливу на довкілля стала вимога з 1 січня 2018 року використовувати в тепловій генерації лише мазут, частка сірки в якому не перевищує 1%.

Увагу приділили під час зустрічі й питанням транзиту газу. "Газотранспортна система України спроможна забезпечувати надійний безперебійний транзит газу до країн Європи", - наголосив міністр.

Читайте також: Енергоатому дозволили будувати сховище ядерного палива - Міненерго

Він також нагадав про підписаний у квітні цього року Меморандум про взаєморозуміння між італійською компанією Snam, словацькою Eustream, "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом", спрямований на спільну оцінку можливостей співпраці в експлуатації і розвитку газової мережі в Україні.

Сторони обговорили перспективи українсько-австрійського співробітництва у галузі енергетики. Зокрема, Ігор Насалик підтвердив зацікавленість в інтенсифікації співробітництва у нафтогазовій сфері, напрями якого зафіксовано у Протоколі 13 засідання Українсько-австрійської комісії, а також поінформував про можливості України щодо збільшення видобування газу та участі, у тому числі й австрійських компаній, у тендерах на розробку і газових родовищ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-