Контроль органічного виробництва: Держспоживслужба за додаткові повноваження
Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
"Недосконалість вимог чинного законодавства робить можливим створення сприятливого середовища для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції, що порушує права споживача та породжує недобросовісну конкуренцію. Як результат знижується довіра до української органічної продукції", - підкреслив голова Держспоживслужби Володимир Лапа.
Він додав, що сьогодні діє не повний перелік нормативно-правових актів щодо реалізації встановлених вимог до органічної продукції і тому відомство не може повністю реалізувати покладені функції.
Так Держпродспоживслужбі необхідно надати можливість проводити моніторинг органічної продукції, вибірково оцінювати діяльність органів із сертифікації та операторів ринку органічної продукції, а також ініціювати виключення органу сертифікації з реєстру.
У відомстві очікують, що Верховна Рада України прийме закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який надасть зазначені повноваження Держпродспоживслужбі.