Глава Proton: ціна на скраплений газ зросла через нестачу ресурсу у виробників

Глава Proton: ціна на скраплений газ зросла через нестачу ресурсу у виробників

Укрінформ
Глава Proton Energy Group S.A., найбільшого постачальника російського скрапленого газу, Нісан Моїсеєв вважає, що основна причина зростання цін на нього в Україні полягає в його нестачі у виробників.

Про це він заявив в інтерв'ю EnKorr.

«Основна причина - дефіцит газу у традиційних для України джерелах постачання газу: Росії, Білорусі, Польщі. Ряд заводів зупинився на сезонні ремонти, це вже викликало зростання цін в Європі та Чорноморському регіоні на 10-15% », - зазначає Моїсеєв.

До того ж, за його словами, криза підхльоснула сезонне зростання споживання, брак рухомого складу і сховищ.

«При піковому споживанні 150 тис. т на місяць резервуарний парк всього 40 тис. т.  У період низьких цін можна було б робити запас і плавно проходити пік споживання. Однак брак сховищ зумовлює дорожнечу послуг зі зберігання і ризикованість створення запасів», - заявив глава швейцарської компанії.

Читайте також: У Мінекономіки заперечують, що ціни на автогаз "лізуть вгору" через санкції СБУ

Він вважає, що нинішня криза на ринку автогазу протікає гостріше, ніж влітку минулого року.

«Споживання за рік знову зросло, країні треба більше газу, а його немає», - резюмував глава Proton Energy Group.

Водночас він спростував версію про те, що причиною зростання цін є монополізація ринку.

«У 2017 році імпорт зрідженого газу виробило понад 90 компаній, у 2016 році було менше імпортерів. Зараз без проблем завозять газ зі всіляких сухопутних напрямків, ростуть поставки по морю», - заявив Моїсеєв, посилаючись на дані української митниці.

З кінця липня по 28 серпня ціна автогазу в великих мережах в Києві виросла в середньому на 5 грн/л і перевалила позначку в 16,5 грн/л. Основним фактором подорожчання ЗВГ аналітики «Консалтингової групи А-95» називають брак ресурсу.

У двадцятих числах серпня в багатьох роздрібних мережах автогаз ситуативно зникав з продажу або продавався за талонами. Перебої з поставками спостерігалися в мережах «Привату» в Сумській і Харківській областях; у WOG - в західному регіоні країни.

Ситуацією зацікавився уряд. Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів доручив Міністерству палива і енергетики, Державній регуляторній службі, Державній фіскальній службі і Антимонопольному комітету вивчити причини подорожчання зрідженого газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-