Аудитори знайшли 1,6

Аудитори знайшли 1,6 "неефективних" мільярда у держсекторі

Укрінформ
З початку 2017 року державні аудитори під час проведення державного фінансового аудиту окремих господарських операцій на найбільших суб’єктах господарювання державного сектору економіки попередили про порушення законодавства та неефективні витрати на стадії прийняття управлінських рішень на суму 1,6 млрд грн. 

Про це повідомляє сайт Держаудитслужби.

Окрім того, було виявлено випадки раніше прийнятих рішень, виконання яких призвело до втрат та неефективного використання державних коштів на суму 128 млн грн.

Серед встановлених порушень поширеними є прийняття неефективних управлінських рішень, що призвело до недоотримання суб’єктами господарювання державного сектору економіки фінансових ресурсів та зайве їх витрачання, зокрема, через несвоєчасне проведення претензійно-позовної роботи, оплату витрат без їх документального підтвердження тощо.

Непоодинокими є випадки недотримання суб’єктами господарювання державного сектору економіки законодавства у сфері здійснення закупівель за державні кошти.

Значна кількість встановлених порушень пов’язана із плануванням та проведенням суб’єктами господарювання державного сектору економіки витрат без затверджених у встановленому порядку фінансових планів на 2017 рік.

За рекомендаціями та застереженнями, які надали державні аудитори, об’єкти контролю не допустили незаконного та неефективного витрачання державних ресурсів на загальну суму 848,8 млн грн. Також протягом січня - квітня 2017 року за результатами розгляду рекомендацій державних аудиторів відмінено конкурсні торги на загальну суму 47,8 млн грн.

Загалом протягом цього часу Держаудитслужба охопила державним фінансовим аудитом окремих господарських операцій фінансові ресурси 40 об’єктів державної власності, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, серед них – 22 їхніх відокремлених підрозділів.

Як відомо, Державний фінансовий аудит окремих господарських операцій як один із різновидів державного фінансового контролю є інструментом превентивних заходів. Він здійснюється безперервно та передбачає постійну присутність державних аудиторів на об’єктах контролю для моніторингу окремих господарських операцій (перевірка платіжних доручень, проектів договорів), які ще не відбулися. Цей вид аудиту спрямований на попередження фінансових порушень, пов’язаних із реалізацією та придбанням товарів (послуг).

У межах його здійснення на постійній основі проводиться: попередній контроль за найбільшими операціями суб’єктів господарювання; аналіз цих операцій щодо законності та ефективності; визначення можливих ризиків для суб’єкта господарювання у результаті укладення певних угод чи проведення певних операцій ще на етапі схвалення (підписання) проектів відповідних документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-