"Теплі" кредити: банки не можуть диктувати, обладнання яких виробників брати

Укрінформ
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук наголосив, що банки не мають права диктувати клієнтам, які беруть участь у програмі теплокредитування, обладнання яких виробників їм купувати.

Про це він сказав у Львові, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Програма теплозбереження абсолютно не корупційна. Не Держенергоефективності ділить кошти: кому дати, кому не дати і за якими критеріями. Населення, власники домогосподарств та члени ОСББ йдуть у магазини, вибирають собі обладнання, матеріали, які їм потрібні, а кошти, яких їм не вистачає, добирають у банку. В програмі теплокредитування беруть участь уже чотири фінансові установи, і лише після того, як відповідні підтверджуючі докумети заходять до Держенергоефективості, ми відшкодовуємо їх усім людям, незалежно від території, на якій вони мешкають. Як правило, відшкодування проходить протягом двох місяців», - зазначив Савчук.

За його словами, у 2017 році, відповідо до рішення Верховної Ради про державний бюджет, на теплі кредити передбачено 400 млн грн з можливістю збільшення, як мінімум до 800 млн грн при перегляді бюджету. До банків, які обслуговують програму теплозбереження, нещодавно доєднався «Приватбанк», який обіцяє максимум 18-відсоткові, а то й нульові кредити, залежно від обладнання.

Водночас посадовець наголосив, що банки не мають права диктувати клієнтам, обладнання яких виробників їм купувати.

«Якщо вам відомий факт нав`язування банком як передумову надання «теплих» кредитів обладнання чи матеріали певних фірм - негайно повідомляйте нас, і такий банк позбудеться права на участь у програмі «теплого» кредитування», - зазначив він.

Керівник відомства завітав на Львівщину на чолі прес-туру «Історії успішної термомодернізації ОСББ. Львів», оскільки саме Львівщина виступила піонером у кредитуванні енергозбереження у житловому секторі і часткової компенсації відсотків за «теплими» кредитами. Регіональна програма в області була започаткована ще 10 років тому. За цей час пільговим кредитуванням тут скористалися 29 тисяч родин на суму понад 337 млн грн.

Учасники прес-туру побували у двох ОСББ Львова, мешканці яких розповіли журналістам про вигоди, які вони отримали від «теплих» кредитів. Зокрема, ОСББ «Берегиня» спочатку взяло кредит на встановлення приладів обліку тепла, заміну вікон та модернізацію освітлення на 142 тис. грн. Їм відшкодували 62 тис. грн з державного та міського бюджетів. Це дозволило знизити комунальні витрати мешканців на енергію на початок 2016 року у сім разів із 700-800 грн до 100-200 грн. Другий кредит у розмірі 1,35 млн «Берегиня» взяла на здійснення теплоізоляції будинку, завдяки чому вартість тепла для мешканців знизилася із 32 грн/м до 23 грн/м.

Опитування представників ОСББ, проведене Держенергоефективності спільно з програмою USAID, засвідчило, що утеплення житлових будинків приносить економію на рівні 24%, заміна вікон – 14%, інженерних систем – 12%, встановлення індивідуальних теплопунктів – 10%, а модернізація систем освітлення в будинках – 71%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-