МАГАТЕ підтримує випуск в Україні радіаційних фармпрепаратів

МАГАТЕ підтримує випуск в Україні радіаційних фармпрепаратів

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтримує налагодження в Україні власного виробництва радіаційних фармацевтичних препаратів.

Про це заявила офіцер МАГАТЕ Катрін Дефран під час робочого візиту в Україну, повідомляє прес-служба Державної інспекції ядерного регулювання України.

«Налагодження власного виробництва радіаційних фармпрепаратів значно сприятиме розвитку медичної галузі в Україні. Зі свого боку ми готові всіляко сприяти запуску виробництва таких ізотопів, як Йод-131 (I-131) та Технецій-99 (Tc-99). На жаль, коштів на експериментальну складову ще не сертифікованих ізотопів, таких як Плутоній-195 (Pl-195) та Прометій-149 (Pm-149), МАГАТЕ виділити не може», – зазначила Дефран під час робочої зустрічі в Держатомрегулювання.

При цьому представник Інституту прикладної фізики Національної академії наук України Володимир Сторіжко повідомив, що нині Україна змушена закуповувати радіаційні фармацевтичні препарати за кордоном. «Ізотопи ми закуповуємо в Узбекистані, Польщі та Росії. Розпочати власне виробництво було б доцільним при Інституті ядерних досліджень НАНУ в Києві або ж на базі Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», - наголосив він.

Експерт Інституту ядерних досліджень НАНУ Володимир Трішин підтвердив, що технології для виробництва Йоду-131 та Технецію-99 в інституті є, однак потрібні кошти на модернізацію, передусім на реконструкцію радіохімічних лабораторій, оснащення їх установками «свіжого повітря».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-