Керрі захищає іранську ядерну угоду

Керрі захищає іранську ядерну угоду

Укрінформ
На тлі заяв обраного президента США Дональда Трампа про намір розірвати ядерну угоду з Іраном, державний секретар США Джон Керрі виступив на підтримку цієї домовленості з Тегераном, наголосивши, що вона продовжує забезпечувати безпеку для США і союзників.

Відповідну заяву Керрі оприлюднив у вівторок на честь річниці підписання документа, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Реалізація цієї суто технічної угоди вимагало ретельних зусиль з боку всіх учасників – країн групи Р5+1, Європейського Союзу і Ірану. По мірі того, як МАГАТЕ продовжує перевірку угоди згідно з положеннями про інтенсивний доступ та моніторинг, немає жодних сумнівів, що угода працює, і всі учасники дотримуються своїх зобов'язань", - заявив глава Державного департаменту США.

Він підкреслив, що угода "подолала головну ядерну загрозу без єдиного пострілу", нагадавши, що документ був схвалений одностайно Радою Безпеки ООН та отримав підтримку понад 100 країн.

Керрі констатував, що Іран віддав понад 98% свого збагаченого урану, демонтував дві третини центрифуг, наповнив плутонієвий реактор бетоном і виконує найсуворіший режим ядерних інспекцій, коли-небудь досягнутий під час переговорів.

"США й наші партнери також виконали свої зобов'язання в повному обсязі, скасувавши санкції, пов'язані з ядерним виробництвом, і ми будемо продовжувати слідувати цьому доти, поки Іран дотримуватиметься угоди", - підкреслив Керрі.

При цьому він визнав наявність серйозних розбіжностей з урядом Ірану. "Ми й надалі даватимемо відсіч Ірану у його підтримці тероризму, зневазі до прав людини, а також заходах, що дестабілізують ситуацію в регіоні. Але США, наші партнери й союзники на Близькому Сході, як і міжнародне співтовариство в цілому, є більш безпечними сьогодні, завдяки цій угоді", - наголосив Керрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-