Польща спробує заблокувати передачу газопроводу OPAL Росії

Польща спробує заблокувати передачу газопроводу OPAL Росії

Укрінформ
Варшава намагатиметься заблокувати рішення Єврокомісії про надання можливості Газпрому значно збільшити обсяги постачання газу до Європи завдяки газопроводу OPAL.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю Onet.pl

“Якщо Газпром почне активно використовувати OPAL, то Ямальський газопровід (проходить через Польщу. – Ред.) втратить своє значення. Тому ми, попри все, намагатимемося заблокувати передачу OPAL росіянам. Ми подамо скаргу до Єврокомісії і суду ЄС”, - заявив Ващиковський.

За його словами, OPAL становить конкуренцію для польського LNG-терміналу, а також для майбутніх поставок газу з Норвегії, і якщо Газпром отримає повний доступ до газопроводу OPAL, то він відмовиться від будівництва другої гілки газопроводу “Північний потік”, а також “Південного потоку”.

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському монополісту Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-