Націоналізація Привату. День другий

Націоналізація Привату. День другий

Оновлюється
Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізосіб планує підготувати Приватбанк до передачі у власність Міністерству фінансів протягом трьох днів. Загалом над проблемою націоналізації працюють близько 100 менеджерів антикризової команди, яка складається з представників різних держінститутів.

Першого дня націоналізації клієнти Приватбанку побили добовий рекорд: з банкоматів зняли 2 мільярди готівки. За словами голови правління ПБ Олександра Дубілета, такого не було навіть в період воєнних дій на Донбасі -тоді щодоби клієнти загалом знімали готівку з банкоматів в обсязі близько 1,7-1,8 млрд грн. Найбільший ажіотаж був у Дніпрі – там люди буквально брали штуром банкомати вже в обід. Ближче до вечора повідомлення про проблеми зі зняттям готівки надійшли із Житомира та Чернігова.

Водночас про підтримку рішення про націоналізацію Приватбанку слідом за ЄС та ЄБРР заявили голова МВФ Крістін Лагард та експерти Dragon Capital.

У Приваті почали інвентаризацію коштів і залишків на рахунках клієнтів.

Детально про події першого дня націоналізації Приватбанку читайте тут.

Рада підтримала закон про додаткові гарантії вкладникам ПриватБанку

20.12.2016 20:04

Народні депутати ухвалили внесений Президентом України законопроект N5553 "Про внесення зміни до закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 276 народних депутатів.

"Законопроект розроблено з метою посилення тенденції із подолання кризових явищ у банківській системі України та закріплення прояву волі держави як власника державних банків у забезпеченні захисту інтересів вкладників – фізичних осіб", - йдеться у пояснювальній записці.

Документом вносяться зміни до статті 57 закону України "Про банки і банківську діяльність". Згідно з цією зміною держава бере на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізичним особам – вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений у відповідності із законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

При цьому для цих фізичних осіб також зберігаються передбачені законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" гарантії за вкладами у сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

Нагадаємо, 19 грудня Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради  як невідкладний законопроект, що надає додаткові гарантії вкладам громадян у ПриватБанку, які мають бути такі ж, як для Ощадбанку.

Fitch знизило рейтинг ПриватБанку

20.12.2016 19:51

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг стійкості ПриватБанку з "ССС" до "F".

Про це повідомляється в прес-релізі Fitch.

"Fitch Ratings помістило довгострокові рейтинги дефолту емітента "ССС", а також рейтинг пріоритетного боргу націоналізованого "Приватбанку" список Rating Watch "Розвивається" (Rating Watch Evolving), а також знизило рейтинг стійкості фінансової установи з рівня "ссс" до "f", - йдеться в повідомленні.

Переоцінка рейтингів банку пов'язана з рішенням уряду про націоналізацію ПриватБанку.

"Зниження рейтингу стійкості до рівня "f" відображає думку Fitch, що банк зазнає фінансових труднощів з урахуванням його потреб у рекапіталізації згідно звітності. Статус Rating Watch "Розвивається" по РДЕ і рейтингу пріоритетного боргу банку відображає невизначеність щодо того, чи будуть збитки перекладені на пріоритетних кредиторів в рамках процесу рекапіталізації", – наголошується в прес-релізі.

В агентстві заявляють, що його нові оцінки відображають невизначеність з приводу того, чи буде державна підтримка ПриватаБанку достатньою, щоб уникнути збитків для пріоритетних кредиторів.

"У той же час ці рейтинги також відображають нестратегический характер державної власності щодо Приватбанку на відміну від АТ Державний експортно-імпортний банк України ("Укрексімбанк") та АТ Державний Ощадний Банк України ("Ощадбанк"), а також обмежені можливості влади з надання підтримки в іноземній валюті в разі необхідності", – сказано в повідомленні.

НБУ оцінює брак капіталу ПриватБанку в 148 млрд грн, що становить 6% від прогнозного ВВП України на 2017 рік.

Нацбанк завтра отримає доступ до IT-систем Привату

20.12.2016 16:43

Національний банк завтра отримає доступ до результатів аудиту щодо власності IT-систем Приватбанку.

Про це на брифінгу в Національному банку сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«На вимогу Нацбанку кілька тижнів тому було замовлено аудит IT-систем Приватбанку. Аудит має дати відповідь на питання, кому, на яких правах вони належать. Ставилися технічні питання, питання власності. Аудит уже завершено, завтра держава стане власником, і ми отримаємо доступ до цих матеріалів», - розповіла Рожкова.

У Гонтаревої кажуть, що акції Привату передадуть Мінфіну сьогодні

20.12.2016 16:29

Національний банк України зареєстрував устав ПриватБанку, і завдяки цьому відбудеться передача акцій фінустанови Міністерству фінансів, тож завтра зранку ПриватБанк стане державним.

Про це на брифінгу у вівторок сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк зареєстрував устав ПриватБанку, і сьогодні завдяки цьому відбудеться передача акцій Міністерству фінансів, тож завтра зранку ПриватБанк буде абсолютно державним з новим менеджментом", - сказала Рожкова.

Склад ради й правління Приватбанку призначимо до завтра - Данилюк

20.12.2016 16:03

Міністерство фінансів буде готове оприлюднити склад наглядової ради та правління ПАТ "ПриватБанк" сьогодні ввечері або завтра вранці.

Про це сказав міністр фінансів України Олександр Данилюк на брифінгу у Національному банку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми завершуємо формування як складу правління так і наглядової ради. Сьогодні вночі ми призначимо та оприлюднимо. Ми залучаємо багато іноземних спеціалістів, які працюють у міжнародних організаціях, їм треба пройти внутрішні процедури, щоб остаточно підтвердити їх можливість працювати в Україні", - сказав Данилюк.

За його словами, правління та наглядова рада Приватбанку будуть оприлюднені або ввечері 20 грудня, або вранці 21 грудня.

Приват відновив платежі юридичних осіб – Данилюк

20.12.2016 15:26

Міністерство фінансів повідомляє, що ПриватБанк відновив платежі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, як і передбачалося.

Про це у Фейсбуці заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"ПриватБанк відновив платежі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, як і передбачалось... Пройшов перший платіж. Всі платежі, ініційовані вчора, будуть виконані сьогодні", - написав Данилюк.

Він наголосив, що для того, щоб провести оплату всіх податків та зборів та уникнути штрафів, сьогодні операційний день буде подовжено.

Раніше у вівторок ПриватБанк повідомив, що тимчасово заморозив кошти юридичних осіб, які надійшли на рахунки до 19 грудня. Ті кошти, які надійшли після 19 грудня, використовувати було можна.

Мінфін: фокус - на розвитку Приватбанку. Об'єднання з Ощадом розглядали раніше

20.12.2016 15:04

У Мінфіні уточнюють, що можливість об'єднання "Ощадбанку" і "Приватбанку" розглядалася декілька місяців тому. У даний момент держава сфокусується на стратегії розвитку "Приватбанку".

Про це Укрінформу  повідомили у прес-службі Міністерства фінансів України.

Зокрема, як уточнили у прес-службі, міністр фінансів Олександр Данилюк в ефірі телепередачі "Лівий берег" на каналі "24" говорив, що модель об"єднання цих двох банків розглядалася в минулому.

"Я не виключаю також можливості об'єднання…Така модель розглядалася в минулому, раніше. Як ви знаєте, це аналітики прописували як таку можливість декілька місяців тому", - заявив він. При цьому міністр наголосив, що треба зважити всі "плюси" та "мінуси" цього процесу.

За його словами, в даний момент держава сфокусується на стратегії розвитку "Приватбанку".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 18 грудня прийняв рішення про націоналізацію "Приватбанку". 19 грудня міністр фінансів також повідомив, що після повної стабілізації "Приватбанк" буде продано.

Відділення Приватбанку працюють, готівка є в 7 тисячах банкоматів - НБУ

20.12.2016 12:38

У Національному банку повідомляють, що сьогодні, 20 грудня 2016 року відділення, банкомати і сервіси Приватбанку працюють в стабільному режимі.

Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Станом на 9-00 20 грудня клієнтів обслуговують 2 350 відділень банку. У повному обсязі завантажено понад 7 000 банкоматів Приватбанку, служба інкасації забезпечує своєчасне поповнення банкоматної мережі за рахунок готівкових коштів в касах, а також додаткових 15 млрд грн, виділених НБУ на підтримку ліквідності банку", - йдеться в повідомленні

Зі слів першого заступника голови Національного Банку України Якова Смолія, вчора НБУ підтримав банк ліквідністю на суму 15 млрд гривень, сьогодні банк продовжить інкасацію банкоматів. 

"Всі власники карткових рахунків Приватбанку зможуть отримувати готівку", - зазначив Смолій та додав, що за підсумками вчорашнього перехідного дня обсяги зняття готівки за картками Приватбанку у банкоматній мережі навіть знизилися порівняно з попередніми, а це говорить про те, що ризик виникнення паніки мінімізований. 

Також з 20 грудня всі операції, включаючи раніше припинені, за рахунками і картками корпоративних клієнтів Приватбанку обслуговуються в наступному режимі: всі кредитні ліміти на рахунках, овердрафти, ліміти гарантованих платежів і бізнес-розстрочки будуть відновлені в повному обсязі після початку роботи нового правління банку.

НБУ дав Приватбанку 15 мільярдів рефінансу

20.12.2016 11:47

Національний банк України надав націоналізованому Приватбанку кредит рефінансування на 15 млрд грн.

Про це інформує у вівторок прес-служба регулятора.

"Національний банк України з метою підтримки ліквідності, забезпечення безперебійного обслуговування клієнтів, роботи відділень та банкоматів, своєчасного забезпечення розрахунків надав ПАТ КБ "Приватбанк" кредит рефінансування на 15 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Кредит рефінансування надано за ставкою 16% річних на строк до 30 грудня 2016 року.

Приватбанк тимчасово заморозив кошти юросіб, які надійшли до 19 грудня - ЗМІ

20.12.2016 10:45

Націоналізований Приватбанк тимчасово заморозив кошти юридичних осіб, які надійшли на рахунки до 19 грудня. Ті кошти, які надійшли після 19 грудня, використовувати можна.

Про це йдеться в повідомленні Приватбанку в онлайн-системі "Приват24 для бізнесу", інформує ТСН.

"Інформуємо Вас про те, що усі операції, включаючи ті, що були раніше припинені за рахунками та картками корпоративних клієнтів, починаючи з 09:00 20.12.2016 р. обслуговуються в наступному режимі: 

- проведення видаткових операцій з рахунків та карт допускається в межах сум, що перевищують залишок на цих рахунках станом на ранок 19.12.2016 р.; 

- усі кредитні ліміти на рахунках, овердрафти, ліміти гарантованих платежів та бізнес-розстрочки обнулені чи знижені до рівня заборгованості (за її наявності); 

- усі прибуткові операції (надходження коштів) обслуговуються без обмежень", - йдеться у повідомленні.

У фінустанові також пояснили: наприклад, залишок на рахунку станом на ранок 19 грудня становив 100 000 грн. Ця сума стає "незнижуваним залишком". "Припустимо, з цього моменту на рахунок надходили вхідні платежі (від контрагентів, відшкодування по еквайрингу, виручка тощо) на загальну суму 50 000 грн та залишок тепер становить 150 000 грн. Відповідно, тільки ці 50 000 грн можна використовувати для проведення платежів або витрачати за допомогою картки", – йдеться у повідомленні.

У Приватбанку наголошують, що такий режим обслуговування корпоративних клієнтів є тимчасовим. Усі рішення щодо його подальшої зміни будуть ухвалюватимуться Олександром Шлапаком, щойно він розпочне виконувати обов'язки голови правління банку. За інформацією ТСН, Шлапак може обійняти нову посаду вже завтра, 21 грудня.

Раніше у Приватбанку обіцяли, що 20 грудня буде відновлено операції для юридичних осіб.

Націоналізація Привату: Мінфін випустить облігації на суму до 116,8 мільярда

20.12.2016 10:12

Держава в особі Міністерства фінансів придбає акції ПАТ КБ "ПриватБанк" у повному обсязі за одну гривню, потім візьме участь у його додатковій капіталізації шляхом придбання акцій додаткової емісії на суму, що не перевищує розмір мінімальної потреби в капіталі, розрахованої Нацбанком.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів №961 від 18 грудня "Деякі питання забезпечення стабільності фінансової системи".

"Міністерству фінансів: забезпечити для виконання абзацу другого пункту 2 цієї постанови укладення договору купівлі-продажу акцій ПАТ КБ "ПриватБанк" після здійснення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заходів, визначених статтею 41 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", забезпечення прозорої, керованої, контрольованої і безперервної роботи системи інформаційних технологій і процесів оброблення інформації та узгодження з Національним банком плану підтримання ліквідності ПАТ КБ "ПриватБанк". Здійснювати для забезпечення виконання абзацу третього пункту 2 цієї постанови випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі до 116 800 000 000 гривень із строком обігу до 15 років та відсотковою ставкою доходу на рівні не вище 10,5 відсотка річних із подальшим внесенням їх від імені держави в оплату за акції додаткової емісії ПАТ КБ "ПриватБанк", - йдеться в документі.

Документом передбачено у тримісячний термін внести пропозиції щодо необхідності додаткової капіталізації ПАТ КБ "ПриватБанк" за результатами проведеної міжнародно визнаною аудиторською компанією оцінки його фінансового стану.

Гроші, яких потребує ПриватБанк для докапіталізації, віднесуть до держборгу

20.12.2016 01:58

Національний банк України оцінює суму докапіталізації ПриватБанку у 116 млрд грн, ще 32 млрд грн можуть бути списані, оскільки вони пов’язані з акціонерами банку.

Дефіцит капіталу банку віднесуть до державного боргу, заявила в ефірі програми «Свобода слова» голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

«Ми пропонуємо списання 32 млрд грн – це ті гроші, які пов’язані з акціонерами банку, і це ті гроші, які не відносяться до поточних депозитних рахунків. 116 млрд грн будуть віднесені до державного боргу. Обслуговування держборгу буде відображено у бюджеті», - сказала Гонтарєва.

Як раніше повідомляло агентство, кредити наближених осіб ПриватБанку дорівнюють 40% монетарної бази країни.

Шлапак офіційно очолить ПриватБанк за два дні - Гонтарєва

20.12.2016 01:22

Нове правління ПАТ «ПриватБанк» буде призначено за два дні.

Про це в ефірі програми «Свобода слова» сказала голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

«Менеджмент банку відсторонено, але він перебуває у кооперації із фондом гарантування вкладів. І за 2 дні буде призначено нове правління 100% державного банку ПриватБанк», - сказала Гонтарєва.

Нагадаємо: новим головою ПриватБанку стане екс-міністр фінансів Олександр Шлапак.

Мінфін завершить формування нової наглядової ради та правління "Привату"

20.12.2016 00:49

Сьогодні буде завершений процес формування наглядової ради та правління ПриватБанку.

Про це в ефірі програми «Свобода слова» сказав голова міністр фінансів України Олександр Данилюк.

«Зараз ми визначаємося зі складом наглядової ради та зі складом правління. Треба сприяти процесу розвитку банку. Вже завтра буде сформована наглядова рада, правління, там будуть іноземці. Уже було прийняте рішення затвердити кандидатуру Олександра Шлапака», - розповів Данилюк.

На його думку, через деякий час ситуація стабілізується і кожен переконається у правильності рішення про націоналізацію.

«У бюджеті 2016 року були передбачені ці кошти у розмірі 166 млрд грн. Кошти на докапіталізацію будуть взяті з цього джерела. Це ніяк не вплине на показники», - зазначив Данилюк.

Кредити наближених осіб ПриватБанку дорівнюють 40% монетарної бази країни - НБУ

20.12.2016 00:11

Понад 97% кредитного портфелю ПАТ «ПриватБанк» було надано акціонерам фінансової установи.

Про це в ефірі програми «Свобода слова» сказала голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

«Два роки тому Національний банк розпочав найретельнішу за всю історію банківського сектору найретельнішу діагностику якості активів та проведення стрес-тестування. На сьогоднішній день уже 60 банків пройшли їх, а це більш ніж 98% банківської системи», - нагадала голова Нацбанку.

За її словами, за результатами діагностики ще станом на 1 квітня 2015 року Національний банк зафіксував від’ємне значення капіталу ПриватБанку на суму 113 млрд гривень.

«Треба розуміти, що крім кризових явищ в економіці, до цього призвела невиважена кредитна політика. Понад 97% кредитного портфелю було надано акціонерам – наближеним особам. Навіть не це була найбільша загроза. Ці кредити були видані компаніям, що не мали ніяких активів, не вели операційну діяльність», - розповіла Гонтарєва.

Вона відзначила, що цей портфель становив 150 млрд грн або 40% монетарної бази країни.

«Національний банк дуже добре розумів проблему цього банку. Це олігархічна модель банкінгу: у населення бралися депозити з привабливою відсотковою ставкою, але гроші вкладалися у себе улюбленого», - додала Гонтарєва.

Вона також зазначила, що програма рекапіталізації ПриватБанку була розрахована на три роки, але не виконана менеджментом.

«Спочатку треба було досягти капіталу з від’ємного значення до 0, потім – 5%, і тільки на кінець 2019 року – 10%. Ми надали 5 років на погашення інсайдерських кредитів, але нічого зроблено не було. Ми зрозуміли, що акціонери не можуть вирішити цю проблему», - констатувала Гонтарєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-