У Dragon Capital назвали умову, за якої ситуація з Приватом не вплине на економіку

У Dragon Capital назвали умову, за якої ситуація з Приватом не вплине на економіку

Укрінформ
Якщо не буде значного відтоку депозитів з ПриватБанку, додаткового тиску на валютний курс та інфляцію бути не повинно.

Про це заявила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан у коментарі "Новому времени".

Вона наголосила, що попри те, що держава внесе в націоналізований банк від 116 до 148 млрд грн, ці кошти вноситимуться у вигляді державних облігацій (ОВДП).

"Важливо відзначити, що вносяться саме облігації, а не "живі гроші". Банк зможе їх монетизувати в НБУ, тобто, отримати гривню, тільки якщо почнеться різкий відтік депозитів і банку потрібна буде додаткова ліквідність. Іншими словами, при націоналізації банку автоматичного вливання гривні в економіку не відбувається і додаткового тиску на валютний курс та інфляцію через входження держави в банк бути не повинно, якщо не буде значного відтоку депозитів", - зазначила вона.

Експерт також звернула увагу, що загальний випуск ОВДП відповідає близько 4,4-5,6% ВВП 2017 року, і підвищить борг до ВВП, за нашими оцінками, до 85%. Проте, за словами Бєлан, закон про держбюджет на 2016 рік дозволяє Міністерству фінансів випускати додаткові ОВДП для рекапіталізації банків, перевищуючи заплановані обсяги випуску держпаперів для фінансування дефіциту бюджету. Така ж норма міститься в проекті бюджету на 2017 рік, який буде розглядатися парламентом у другому читанні на цьому тижні.

На думку експерта, націоналізацією ПриватБанку практично завершується очищення банківської системи від нежиттєздатних банків.

"Націоналізацією ПриватБанку практично завершується очищення банківської системи від нежиттєздатних банків. Націоналізований банк, найімовірніше, буде проводити менш агресивне залучення депозитів і буде поступово знижувати депозитні ставки, що в цілому призведе до здешевлення ресурсів для банківської системи і прискорить зниження кредитних ставок. Крім того, націоналізація наближає Україну до наступного траншу МВФ, що позитивно позначиться на економіці", - підсумувала Бєлан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-