Націоналізація Привата: експерт підрахував можливий вплив на гривню

Націоналізація Привата: експерт підрахував можливий вплив на гривню

Укрінформ
Наслідком націоналізації ПриватБанку може бути додаткова інфляція на рівні 1,5-2% та додаткова девальвація на рівні 4-5%. Однак цей процес розтягнеться десь на 1,5 року, тому шоку для людей не буде.

Таку думку висловив екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко, повідомляє телеканал "112 Україна".

Зокрема, експерт назвав три причини націоналізації ПриватБанку. "Перша - це менеджмент, велика питома вага інсайдерських кредитів. Друга причина - це власники, теж велика питома вага інсайдерських кредитів. Третя причина - це поганий нагляд за банківськими установами", - зазначив експерт.

Він також припустив, що технологічно ПриватБанк "трохи втратить". "Такої динаміки, до якої звикли клієнти ПриватБанку, вже не буде, але банк буде виконувати свої зобов’язання. А от наслідки для держави будуть більш суттєвими", - зазначив експерт.

За його словами, у цьому році на проблеми з ліквідністю ПриватБанку держава, мабуть через рефінансування, витратить 20-25 млрд грн. "У наступному році, думаю, ця сума може збільшитися до 100 млрд грн. Це відповідає питомій вазі непрацюючих активів чи інсайдерських кредитів у ПриватБанку", - додав Савченко.

За його словами, "наслідки - це додаткова інфляція, я її оцінюю десь 1,5-2%, і додаткова девальвація, десь 4-5%. Але цей процес розтягнеться десь на 1,5 року, тому шоку для людей не буде".

"В цьому році це буде рефінансування, в наступному році це буде монетизація ОВДП, через цей механізм якраз збільшується капітал ПриватБанку. Зараз він мінусовий, думаю, що 25 млрд достатньо, щоб він вийшов у нуль. Потім потрібно буде вкладати щоквартально десь по 25 млрд грн, щоб вивести його на достатній рівень. Моя рекомендація: як можна менше тримати цей банк у руках держави. Тому що зараз державні банки, по суті, висмоктують з державного бюджету більш ніж 10 млрд грн щороку", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, 18 грудня відбулося засідання Кабінету міністрів у зв'язку зі зверненням Нацбанку щодо майбутнього ПриватБанку. На ньому було ухвалено рішення про переведення ПриватБанку у державну власність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-