Україні не варто чекати третього траншу МВФ раніше літа - експерт

Україні не варто чекати третього траншу МВФ раніше літа - експерт

Укрінформ
Україні не варто очікувати отримання третього траншу від Міжнародного валютного фонду раніше другої половини 2017 року.

Про це на прес-конференції заявив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Домовленості з МВФ щодо умов отримання наступного траншу настільки з одного боку аргументовані, а з іншого - проблемні для виконання в Україні, що їх затвердження було очевидно проблематичним вже на момент, коли було видано третій транш. Тому я не очікую отримання третього траншу раніше другої половини наступного року в оптимістичному варіанті, що ми його взагалі отримаємо", - сказав експерт.

За словами Кушнірука, є низка проблем, які можуть виникнути з Міжнародним валютним фондом при оцінці у січні-лютому реалістичності державного бюджету України, серед них - питання приватизації. 

"Питання приватизації стає кричущим. У нас три роки поспіль лунає практично одна й та сама цифра з точки зору приватизації. У нас там надходять смішні суми у сотні мільйонів гривень, при зобов`язанні 17 млрд гривень по приватизації", - зазначив він.

Другий проблемний блок, на думку експерта, - це мораторій на продаж сільськогосподарських земель, на скасуванні якого наполягатиме МВФ.

"Для мене очевидно, що мораторій, який ми продовжуємо вже багато років поспіль, він грає лише в одних інтересах - аграрних олігархів, бо вони отримують можливість брати землю в оренду на значно більш дешевих умовах і отримують додатковий прибуток, який осідає на їх закордонних рахунках", - відзначив Кушнірук.

Він також нагадав про 600 млн євро від ЄС, які "застрягли" через відмову України зняти мораторій на експорт лісу-кругляку.

"Там питання не в тому, що Європа вимагає вивозити якомога більше лісу, ні, - питання у прозорій процедурі контролю за тим, що відбувається. Мораторій прикриває проблематику, пов'язану з тим, що у нас існує хижацька, абсолютно безконтрольна вирубка лісів. Це теж одна із зон, де у нас можуть бути проблеми з реалізації програми з МВФ", - прогнозує експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-