Жебрівський: До кінця року на Донеччині можуть з'явитися перші 600 куркулів

Жебрівський: До кінця року на Донеччині можуть з'явитися перші 600 куркулів

Укрінформ
В рамках програми “Український донецький куркуль” лише з обласного бюджету Донеччини виділено 140 млн грн на гранти бажаючим започаткувати власний бізнес, що вистачить на близько 600 перших куркулів. 

Про це заявив голова Донецької ОДА, керівник обласної ВЦА Павло Жебрівський у ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

“Щодо кількості, то не хочу загадувати, але  грошей у нас вистачить на 600 куркулів уже в цьому році... Це – 140 млн на гранти лише з обласного бюджету. До 250 тисяч грн видає грант обласний бюджет і до 250 тисяч грн видає муніципалітет: район, місто. Тобто, людина може отримати в сумі до 500 тисяч грн”, - заявив він.

За словами Жебрівського, наразі завершується другий етап відбору. “По першому відбору було відібрано 20 осіб: 14 вже підписали угоди, ще 6 на підписанні, бо там є проблеми з місцевими муніципалітетами. Ми готуємо їх відрядження до Польщі”, - додав він.

Як стверджує очільник Донеччини, наразі програма набирає обертів, а перешкоди — це, в першу чергу, недовіра самих людей: “На другий етап було подано набагато більше заявок, і це набирає обертів. Чому не поспішають? Є дві причини. Перша – достатньо високий рівень патерналізму на Донеччині, як, власне, і по всій Україні. Це наше совкове минуле, це коли нам 80 років довбали, що “все вокруг колхозное, все вокруг ничье”. Друга причина – недовіра. Недовіра, що просто так може бути, що будуть виділяти гроші й не будуть вимагати за це хабара, чи ще якихось речей”.

Серед проблемних питань є й те, що більшість людей не готові кваліфіковано написати бізнес-проект. “Тому ми зараз обговорили з центром зайнятості, щоб вони в своїй структурі в кожному місті, в кожному районі виділили по одному працівнику, який би допомагав людям складати бізнес-план. Також є моя жорстка вказівка, щоб міста і райони виділили в своїх департаментах, управліннях економіки людей, які б допомагали бажаючим написати бізнес-план. Після цього він подається в департамент економіки ОДА, де за участю представників муніципалітетів уже приймаються  рішення”, - зазначив Жебрівський.

Читайте також: Жебрівський обіцяє створити умови для життя і праці, щоб вимушені переселенці поверталися на Донеччину

При цьому, додав він, під якусь “фантасмагоричну” річ кошти давати не  будуть. Існує як особиста відповідальність людини, так і контроль муніципалітетів за реалізацією цього проекту. Також, якщо хтось спробує отримати гроші і далі нічого не робити, то “це буде шахрайство, і людина понесе кримінальну відповідальність”.  

Більш детальніше  читайте в  інтерв'ю Павла Жебрівського на сайті Укрінформу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-