"Гаряча" Авдіївка: ОБСЄ вимагає припинити насильство

Оновлюється
Укрінформ
ОБСЄ вимагає припинити насильство на Донбасі. У Раді Європи занепокоєні гуманітарною ситуацією в Авдіївці. Україна доповнить позов до суду ООН матеріалами про злочин в Авдіївці.

Ескалація на Донбасі, обстріли мирних кварталів Авдіївки та гуманітарна катастрофа, що загрожує місту - все це викликало бурхливу реакцію як відомих політиків, так і міжнародних організацій. 

Із міста вже евакуюють дітей та хворих. Решту готують до загальної евакуації. 

Водночас, як стверджують в Міноборони, російські окупаційні війська стягують під Авдіївку резерви, нові зразки озброєння і військової техніки.

Про те, як пониналася ескалація під Авдіївкою, читайте тут.

Муженко про ситуацію в Авдіївці: Сил достатньо, ворог несе втрати

01.02.2017 04:24

Начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко, коментуючи ситуацію в Авдіївці, заявив, що ситуація в місті перебуває під контролем.

"Президент України визначив. Сил достатньо. Вони керовані. Ворог несе втрати. Наші офіцери і солдати виявляють професіоналізм і мужність. Схиляю голову за загиблими - відданими синами України", - зазначив Муженко.

01.02.2017 02:40

Жебрівський розповів про пункти обігріву та польові кухні Авдіївки

31 січня в Авдіївці було розгорнуто одинадцять пунктів обігріву, з яких три стаціонарних і вісім мобільних, повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

РБ ООН прийняла заяву для преси щодо ситуації на сході України

01.02.2017 01:09

Рада Безпеки ООН за результатами розгляду загострення ситуації на сході України у вівторок прийняла заяву для преси, запропоновану українською стороною.

Про це Укрінформу повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Під час розгляду в РБ ООН ситуації на сході України, та в Авдіївці зокрема, Делегація України внесла на розгляд проект заяви для преси, який був підтриманий всіма членами Ради Безпеки", - зауважив український дипломат.

У тексті заяви, яку має у своєму розпорядженні Укрінформ, зокрема, зазначається:

Члени Ради Безпеки висловили серйозну стурбованість з приводу небезпечного погіршення ситуації в східній частині України та її важких наслідків для місцевого цивільного населення.

Члени Ради Безпеки засудили застосування зброї, забороненої Мінською угодою вздовж лінії зіткнення в Донецькій області, що призвело до загибелі та поранень людей, у тому числі серед цивільного населення.

Ситуація в Авдіївці складна, але контрольована - Гройсман

31.01.2017 23:38

Прем'єр міністр України Володимир Гройсман оцінює ситуацію в Авдіївці як достатньо складу, але контрольовану.

Він доручив усім службам потурбуватися про забезпечення потреб місцевих мешканців, розповів прем'єр у вівторок ввечері на брифінгу щодо ситуації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні всі служби знають, що потрібно робити, але головне - потурбуватися про людей: як про дітей, які знаходяться в Авдіївці, так і про людей похилого віку. Я пройшовся вулицями міста і хочу сказати, що атмосфера дуже важка, темно. У помешканнях ми підтримуємо ледве теплі батареї, щоб сама система функціонувала, але це непросто. Але у принципі місто усім необхідним забезпечене, продуктами харчування, пунктами обігріву. Ми повністю забезпечили таку підтримку», - сказав Гройсман.

США стурбовані ситуацією в Авдіївці та виступають за виконання "Мінська" - Держдеп

31.01.2017 22:55

Сполучені Штати висловили "глибоку стурбованість" у зв'язку зі сплеском насильства в районі Авдіївки й погіршенням гуманітарної ситуації, а також закликали до повного припинення вогню, допуску спостерігачів ОБСЄ та повного виконання Мінських угод.

Про це йдеться в офіційній заяві в.о. речника Державного департаменту США Марка Тонера, оприлюдненої у вівторок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані останнім сплеском насильства на сході України в районі Авдіївка-Ясинувата", - наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що в період після 28 січня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про різке збільшення бойових дій, "у тому числі із застосуванням важкої артилерії та інших видів зброї, забороненої Мінськими угодами".

У Державному департаменті констатували, що бої спричинили десятки жертв серед українських військових , крім того загинуло десять цивільних. Внаслідок руйнувань 17 тис. людей, у тому числі 2,5 дітей залишились без води, тепла та електропостачання.

"З метою запобігання більшій гуманітарній кризі, ми закликаємо до негайного припинення вогню, стійкого, повного й безперешкодного доступу для спостерігачів ОБСЄ. Ми також підтверджуємо підтримку Сполученими Штатами повної імплементації Мінських угод", - наголошується в офіційній заяві.

Всі ключові учасники ОБСЄ закликають Росію припинити агресію на Донбасі

31.01.2017 21:06

Учасники термінового засідання постійної ради ОБСЄ, яке було скликано на вимогу України, поклали повну відповідальність за ситуацію в Авдіївці на РФ та її маріонеток.

Про це у вівторок в ефірі телеканалу «112 Україна» заявила речниця МЗС України Мар'яна Беца.

«Сьогодні відбулося термінове засідання постійної ради ОБСЄ на вимогу делегації України, де брали участь 57 країн-учасниць ОБСЄ. Ми довели до відома всіх країн-учасниць кричущі  порушення Російською Федерацією Мінських домовленностей. Довели фактологічну ситуацію, що зараз відбувається в Авдіївці, про кількість загиблих, поранених, про ту страшну критичну інфраструктуру, яка зараз в Авдіївці і Ясинуватій», - сказала вона.

За словами Беци, українська делегація також висловила глибоке занепокоєння щодо ситуації, що склалася на сході України і закликала РФ до негайного припинення вогню. Водночас, українські дипломати підкреслили, що повну відповідальність за ситуацію в Авдіївці і на Донбасі повністю несе Російська Федерація та її маріонетки.

При цьому, Беца наголосила, що позицію української сторони на засіданні постійної ради ОБСЄ підтримали всі партнери.

«Можу сказати, що нашу позицію підтримали всі, абсолютно всі партнери, які також наголосили на тому, що Росія несе відповідальність за підтримку терористів на сході України, за  постачання зброї, техніки, палива, оснащення російсько-терористичним угрупованням», - наголосила вона.

За словами речниці МЗС України Російська Федерація була єдиною делегацією, виступ якої дисонував із виступами інших делегацій. Беца підкреслила, що представники РФ «фактично повторили свій звичайний норатив» про те, що «винна в усьому Україна, яка постійно не виконує «Мінськ» і потрібно відновлювати діалог між Україною та маріонетками РФ на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Речниця українського МЗС повідомила, що під час засідання були виголошені заяви всіма ключовими гравцями, зокрема, США, Швейцарією, Канадаю, ЄС і спільна заява Франції та Німеччини щодо необхідності припинення вогню на Донбасі.

Парубій із нардепами просять парламенти світу добитися від Кремля тиші на Донбасі

31.01.2017 20:45

У зв'язку із загостренням ситуації на Донбасі та постійних спроб російських окупаційних військ розгорнути наступ на Авдіївку, Голова Верховної Ради України разом із нардепами Ганною Гопко, Іриною Геращенко, Марією Іоновою, Ігорем Гринівом, Максимом Бурбаком звернулися з відкритим листом до парламентарів всього світу.

Лист парламентам країн-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, а також Європейського Парламенту у Фейсбуці опублікував Андрій Парубій. 

"Шановні колеги-парламентарі, ми просимо Вашої негайної уваги та дії з приводу загострення ситуації на сході України. Змушені констатувати, що Росія як країна-агресор не відмовляється від продовження курсу на подальшу ескалацію конфлікту на частині тимчасово окупованого Донбасу. Свідченням цього є критична ситуація, близька до гуманітарної катастрофи, що склалась цими днями внаслідок систематичних обстрілів зі сторони незаконних збройних формувань в районі міста Авдіївка, Донецької області", - йдеться у зверненні.

Як підкреслюється, "руйнування інфраструктури, спричинені діями Російської Федерації, призводять до порушення екологічної безпеки на Донбасі та подальшого погіршення ситуації в регіоні, що в свою чергу унеможливлює його відновлення. Для вирішення ситуації, що склалась в Авдіївці, необхідно негайно розпочати роботи із ремонту пошкоджених об’єктів життєвоважливої інфраструктури. Однак, через триваючі обстріли з боку незаконних збройних формувань комунальні служби не можуть розпочати зазначені роботи, а ситуація в місті продовжує загострюватися".

"Ми рішуче засуджуємо такі дії Російської Федерації і закликаємо своїх колег–парламентарів зробити усе необхідне для того, щоб змусити Росію негайно припинити вогонь і дестабілізацію ситуації на Донбасі, забезпечивши виконання режиму припинення вогню, що дасть змогу розпочати ремонтні роботи в районі Авдіївки", - зазначають українські політики.

Окрім того, як наголошується, безпекова криза в Авдіївці продемонструвала необхідність збільшення присутності міжнародних організацій, що забезпечують моніторинг ситуації та знову засвідчує потребу негайного розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

"Злочин, вчинений російсько-терористичними військами проти мирного населення у Авдіївці, вкотре засвідчив, що лише посилення санкцій проти Російської Федерації та міжнародна консолідація зусиль здатні зупинити ескалацію подій на фронті. Саме тому нам важливо спільно посилювати тиск на агресора аж до повного встановлення миру і відновлення територіальної цілісності України. Ми, парламентарі, звертаємося до Вас з проханням використати усі наявні механізми урядової та міжпарламентської дипломатії та посилити тиск на офіційний Кремль. Будемо вдячні, якщо керівництво Ваших парламентів публічно закличе російську владу до неухильного виконання всіх міжнародних зобов'язань та припинення свідомого загострення безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі", - наголошується у зверненні.

Як вказується, 29 січня 2017 року, порушуючи режим тиші, незаконні збройні формування розпочали обстріли Збройних Сил України в м. Авдіївка. Обстріли здійснюються включно із заборонених Мінськими домовленостями РСЗВ «Град», артилерії калібру 152 мм, 122 мм, мінометів 120 та 82 мм, танків, а також зі стрілецької зброї. Протягом двох днів від російської зброї загинули 8 українських військовослужбовців, іще 26 отримали поранення.Серед загиблих також двоє цивільних осіб, що постраждали під час обстрілів житлових районів.

Українські парламентарі хочуть привернути особливу увагу до критичної гуманітарної ситуації, що склалась у м. Авдіївка через систематичні обстріли з боку незаконних збройних формувань. Внаслідок бойових дій було пошкоджено лінії електропередач, а також ряд життєво важливих об’єктів інфраструктури, що призвело до відключення водо- та теплопостачання. У ці дні температура повітря в Авдіївці опустилась нижче -18 С. У ніч на 31 січня 2017 року в місті було оголошено надзвичайний стан.

Загальна кількість осіб, що залишаються без електроенергії, водопостачання та тепла перевищує 22 тисячі осіб. Уже розпочато евакуацію із Авдіївки дітей та людей з інвалідністю.

"Уповноважені органи української влади роблять усе можливе аби допомогти цивільному населенню, забезпечують людей водою, додатковими генераторами та предметами першої необхідності. Водночас в умовах погіршення погоди та постійного загострення безпекової ситуації в районі Авдіївки, загальна гуманітарна ситуація близька до катастрофічної", - наголошується у листі.

Штати в ОБСЄ закликали Росію припинити насильство в Авдіївці

31.01.2017 20:30

Офіційний Вашингтон вважає ситуацію в районі Авдіївки жахливою та вимагає від об'єднаних російсько-сепаратистських сил негайно припинити вогонь та спроби захопити нові українські території.

Про це заявила під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасовий повірений представник США у справах Організації Кейт Бернс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ситуація в Авдіївці є жахливою, напад об'єднаних російсько-сепаратистських сил призвів до великої кількості жертв і спричинив надзвичайну гуманітарну ситуацію, яка охоплює 17 тис. людей. Ми закликаємо об'єднані російсько-сепаратистські сили відновити режим припинення вогню та дозволити проведення ремонту критично важливих об'єктів інфраструктури", - заявила представник США при ОБСЄ.

Вона нагадала, як 26 січня Росія попередила Постійну раду ОБСЄ про "високий ризик" військової ескалації на сході України. "Через два дні, 28 січня, бойові дії значно загострились. Об'єднані російсько-сепаратистські сили почали штурм українських позицій в Авдіївці та навколо неї", - констатувала американський дипломат.

Вона підкреслила, що бої були настільки інтенсивними, що СММ ОБСЄ назвала кількість порушень режиму припинення вогню "незліченною".

"Україна взяла на себе відповідальність забезпечити соціальні умови для своїх людей, здійснюючи заходи для постачання екстреного опалення жителям Авдіївки, а також евакуації в разі потреби", - зауважила представник США. Крім того, підкреслила вона, Україна вимагає негайного припинення вогню для проведення ремонту критично важливих об'єктів інфраструктури та намагається скликати екстрене засідання Тристоронньої контактної групи.

"Проте, об'єднані російсько-сепаратистські сили наполягають, що вони продовжуватимуть бої допоки українські сили не відступлять. Росія і сепаратисти ініціювали насильство в Авдіївці. Ми закликаємо Росію припинити насильство, дотримуватися режиму припинення вогню, вивести важке озброєння і припинити спроби захоплення нових територій за межею лінії зіткнення", - заявила представник Сполучених Штатів.

Місія ОБСЄ вимагає безперешкодного доступу у район Авдіївки

31.01.2017 18:22

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) вимагає надати їй негайний і необмежений доступ у район Авдіївки, де відзначається ескалація ситуації.

Про це йдеться в заяві глави СММ Ертугрула Апакана, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Украй важливим є надання СММ ОБСЕ негайного, безпечного й безперешкодного доступу до постраждалої ділянки, щоб забезпечити перевірку дотримання зобов'язань сторін про припинення вогню й виведення зброї за межі узгодженої лінії", - заявив посол.

Він закликав до негайного припинення бойових дій у районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецьк, де в останні дні спостерігачі фіксують "тисячі порушень режиму щодня", у тому числі використання заборонених видів зброї.

"Насильство аж до втрат життів є неприйнятним, захист цивільного населення повинен мати першочергове значення", - підкреслив Апакан. Говорячи про збиток об'єктам інфраструктури, він особливо виділив водостанцію в Ясинуватій, від якої залежать тисячі людей по обидві сторони від лінії зіткнення у питанні опалювання, електро- й водопостачання, що є серйозним порушенням Мінських домовленостей.

Порошенко: військові в Авдіївці блискуче захищають позиції

31.01.2017 18:15

Українські військовослужбовці не відповідають вогнем на обстріли бойовиків в районі Авдіївки, що здійснюються з житлових кварталів Донецька і Ясинуватої.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на нараді з силовиками, повідомляє прес-служба глави держави.

"Я хотів би перш за все заспокоїти. Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції, жодного наказу у них не відповідати на знищувальний вогонь немає і вони мають усі можливості захищати себе", - зазначив Порошенко.

При цьому Президент наголосив, що українські військові не відповідають вогнем, коли злочинці, російські бойовики розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої.

У Відні розпочалося екстрене засідання ОБСЄ щодо Авдіївки

31.01.2017 18:15

Екстрене засідання Постійної ради ОБСЄ з приводу загострення ситуації в Авдіївці розпочалося у Відні у штаб-квартирі організації, написала у Твіттері речник Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца.

"Розпочалось термінове засідання ОБСЄ щодо злочинів російської сторони в Авдіївці. Закликаємо наших партнерів посилити тиск на РФ", - написала Беца.

Підключити Авдіївці електрику сьогодні вже не вдасться - Жебрівський

31.01.2017 17:42

Обстріли Авдіївки не вщухають і полагодити пошкоджену лінію електропостачання сьогодні вже не вдасться, повідомив у Facebook  голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Україна збирає консультації Ради Безпеки ООН по Авдіївці

31.01.2017 17:17

Українська делегація при ООН ініціює у вівторок проведення консультацій в Раді Безпеки Організації щодо загострення ситуації в Авдіївці внаслідок провокацій з російського боку. 

Про це повідомив у коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко. 

"На доручення Президента України Делегація України сьогодні ініціює в Раді Безпеки ООН обговорення ситуації, пов'язаної із загостренням бойових дій в Авдіївці. Зустріч пройде у форматі закритих консультації членів Ради Безпеки на прохання української делегації", - зазначив представник Місії. 

На порядок денний, за його словами, виноситимуться питання щодо поточної ситуації в Авдіївці, порушення проросійськими бойовиками режиму припинення вогню, ескалації бойових дій. "Ми також привернемо увагу членів Ради до гуманітарної ситуації, яка склалася в місті в результаті обстрілів і будемо звертатися до наших партнерів щодо посилення тиску на Росію з метою припинення провокацій", - зауважив він.Посли США та Британії стурбовані ситуацією в Авдіївці

31.01.2017 17:02

Посол Британії Джудіт Гофф та Посол США в Україні Марі Йованович висловили занепокоєність через ситуацію в Авдіївці.

Про це йдеться на Твіттер-сторінках посольств США та Британії.

"Глибоко стурбована кровопролиттям і гуманітарною ситуацією в Авдіївці. Треба негайно забезпечити перемир’я для допомоги мирним жителям", - написала Джудіт Гофф.

"Дуже хилююся за жителів Авдіївки, особливо за 2500 дітей, які перебувають без води, електрики і тепла після обриву лінії електропередачі", - вказується в повідомленні посольства США.

Порошенко про обстріли Авдіївки: що ще треба, щоб агресор відповідав?

31.01.2017 16:58

Президент Петро Порошенко провів нараду з керівниками силових відомств у зв’язку із різким загостренням безпекової ситуації в районі промзони у місті Авдіївка, Донецької області.

Президент повідомив, що доручив заступнику Глави Адміністрації Президента України Костянтину Єлісеєву негайно винести питання загострення ситуації в районі Авдіївки на розгляд Ради безпеки ООН. «Сьогодні ми чекаємо відповідних заяв з боку наших міжнародних партнерів», - цитує главу держави офіційний сайт Президента.

«Я хотів би наголосити, що в цих умовах, як поводять себе російські бойовики – на сьогоднішній день, вперше за багато днів проти цивільного населення і проти наших частин були застосовані «Гради», масові обстріли з крупнокаліберної артилерії – якщо у когось повертається язик говорити про зняття санкцій, то що ще потрібно для того, щоб притягнути агресора до відповідальності?», - підкреслив Петро Порошенко.

За дві доби на захисників Авдіївки впало більше 1,5 тисячі боєприпасів - СЦКК

31.01.2017 16:50

Протягом останніх 2,5 днів противник випустив 1578 боєприпасів по силам АТО в районі Авдіївки та по самому місту.

Про це заявив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) генерал-майор Анатолій Петренко, коментуючи ситуацію в Авдіївці, повідомляє сайт Міноборони.

"Всі ці атаки ведуться із застосуванням незаконних видів озброєння, заборонених Мінськими домовленостями. Застосовуються всі види артилерії, калібру 152 і 122 мм, реактивні системи залпового вогню, міномети 120 і 82 мм. В цілому за останні дві з половиною доби нами зафіксовано 1578 боєприпасів, які було випущено по позиціях, а також по населеному пункту Авдіївка", - повідомив Петренко.

Він зазначив, що обстановка навколо населеного пункту Авдіївка третій день поспіль залишається складною: "Починаючи з ранку 29 січня незаконними збройними формування (НЗФ) ведуться активні штурмові дії позицій Збройних Сил України, особливо навколо Донецької фільтрувальної станції, а також промислової зони".

За дві з половиною доби зафіксовано десять штурмових дій з метою заволодіння позиціями Збройних Сил України і покращення тактичного становища НЗФ.

За результатами таких агресивних дій є руйнування серед житлових кварталів, а також є поранені серед місцевого населення. Керівник української сторони СЦКК нагадав, що вчора о 19.20 була перебита остання нитка живлення, що подавала електроенергію до Авдіївки, станом на цей час населений пункт залишається без електро-, водо- та теплопостачання.

Порошенко провів уночі кілька нарад щодо Авдіївки - Клімкін

31.01.2017 16:30

Президент України Петро Порошенко провів уночі кілька нарад стосовно загострення ситуації в Авдіївці, цій темі також присвячене сьогоднішнє засідання військового кабінету Ради національної безпеки і оборони.

Про це на брифінгу в Маріуполі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у відповідь на запитання, чи проводилося вночі засідання РНБО, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Я вчора з президентом був у Берліні, і Президент перервав цей візит для того, щоб повернутися в Україну. У нас було кілька нарад уночі. Я знаю, що у Києві за декілька хвилин почнеться засідання керівництва України (військового кабінету РНБО - ред.) щоб детально обговорити кроки, які потрібні для тиску на Росію. І, звичайно, зараз дуже важливо  допомогти людям", - сказав Клімкін. 

З авдіївської лікарні евакуювали всіх хворих

31.01.2017 16:15

З Центральної міської лікарні Авдіївки вже евакуйовано всіх 12 осіб, які були на стаціонарному лікуванні у цьому медзакладі, у тому числі жінка-породілля.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник директора Департаменту охорони здоров'я Донецької військово-цивільної обласної держадміністрації Володимир Колесник.

Росіяни підтягують нові зразки озброєння під Авдіївку - генерал ЗСУ

31.01.2017 16:11

Російські окупаційні сили підтягують резерви, нові зразки озброєння і військової техніки в районі Авдіївки.

Про це повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) генерал-майор Анатолій Петренко, коментуючи ситуацію в Авдіївці, повідомляє сайт МОУ.

"Спільним центром спільно із спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ вживаються всі заходи з метою ввести режим тиші, припинити активні дії противника та зупинити використання заборонених Мінськими угодами озброєння та військової техніки. Натомість противник продовжує маневрувати силами і засобами, підтягує резерви, нарощує чисельність особового складу на передових позиціях, а також підтягує нові зразки озброєння і військової техніки та збільшує чисельність застосованих боєприпасів", - повідомив генерал.

Ар’єв хоче від ПАРЄ реакції на обстріли Авдіївки

31.01.2017 16:08

Голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв звернувся до президента ПАРЄ Педро Аграмунта, доповідачів Моніторингового комітету щодо України з приводу ситуації, що склалася внаслідок обстрілів Авдіївки бойовиками.

"Наразі повинна бути принаймні вербальна позиція від Ради Європи, від генерального секретаря Турбйорна Ягланда і від президента ПАРЄ Педро Аграмунта для того, щоб вони свою відданість мирному процесу, як вони декларують постійно, підтвердили і зараз", - наголосив депутат.

Він зазначив, що звернувся не тільки до них, але і до доповідачів Моніторингового комітету ПАРЄ щодо України, зокрема до Акселя Фішера, "щоб вони зробили відповідні заяви і засудили обстріли Авдіївки, які тривають досі".

ОБСЄ вимагає припинити насильство на Донбасі

31.01.2017 15:51

Організація з безпеки і співробітництва в Європі виловила серйозне занепокоєння різкою ескалацією насильства на Донбасі та вимагає припинення його від обох сторін конфлікту.

Про це йдеться у заяві організації, переданій Укрінформу.

"Нещодавній сплеск у боях навколо Авдіївки та Ясинуватої, що призвів до загибелі та поранень з обох сторін, у тому числі серед мирного населення, є неприйнятним. Ми закликаємо сторони негайно припинити воєнні дії і дати повний і безпечний доступ Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, щоб вона контролювала і повідомляла про ситуацію", - йдеться в заяві.

Головуюча сторона серйозно занепокоєна зростанням насильства на сході України і погіршенням становища цивільного населення і підкреслює, що важкі гуманітарні наслідки посилюються в умовах суворої зими.

"Ми чекаємо, що сторони продемонструють відповідальність у цій ситуації і представлять відчутний результат у засіданні Тристоронньої контактної групи цього тижня", - зазначили в ОБСЄ.

У Раді Європи занепокоєні гуманітарною ситуацією в Авдіївці

31.01.2017 15:49

У Раді Європи закликають до припинення бойових дій на Донбасі біля Авдіївки.

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я глибоко занепокоєний новинами з Донбасу та повідомленнями про важкі бойові дії, які призвели до загибелі людей та погіршення гуманітарної ситуації. Це уразило багатьох цивільних людей, включаючи дітей", - заявив генсек Ради Європи.

Він закликав усі сторони припинити ворожнечу, дотримуватися режиму припинення вогню, як зазначено у Мінських домовленостях.

"Ми особливо занепокоєні гуманітарною ситуацією у містах на Донбасі, зокрема в Авдіївці", - також сказав Ягланд.

Україна доповнить позов до суду ООН матеріалами про злочин в Авдіївці - Клімкін

31.01.2017 15:28

Обстріли на Донбасі з боку проросійських бойовиків та російських регулярних військ є злочином і свідомим провокуванням гуманітарної катастрофи.

Про це заявив на брифінгу в Маріуполі міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Те, що відбувається в останні дні навколо Авдіївки, - це злочин. Те, що ми маємо (на території України - ред.) російські регулярні війська, найманців, зброю, нескінченну підтримку постачанням боєприпасів, - це злочин. І ми будемо доводити це в Міжнародному суді ООН, ми подали відповідний позов. Те, що відбуваються обстріли цивільної інфраструктури - це особливий злочин. Але те, що відбувається вчора і сьогодні, коли за допомогою свідомої ескалації ситуації ми не можемо розпочати ремонт електричних і теплових мереж, - свідоме провокування гуманітарної катастрофи", - заявив глава українського МЗС.

Він також не виключає, що ці події невипадково відбуваються саме зараз, коли в регіоні встановилися сильні морози. "25 тисяч людей залишилися без електрики і більш ніж 15 тисяч людей за такої температури залишилися без тепла", - підкреслив Клімкін.

Він наголосив, що не давати ремонтувати комунальну інфраструктуру, прирікаючии людей на замерзання, є військовим злочином.

ЄС закликає до негайного припинення бойових дій біля Авдіївки

31.01.2017 15:11

Ескалація бойових дій на Донбасі є грубим порушенням Мінських домовленостей.

На цьому наголошується у переданій власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заяві речника Євросоюзу.

«Ми закликаємо негайно припинити бойові дії. Це дозволить терміново відновити критично важливу інфраструктуру», - наголошується у заяві.

В ЄС також назвали ескалацію бойових дій на Донбасі біля Авдіївки, включаючи застосування важкого озброєння, грубим порушенням Мінських домовленостей, що становить велику загрозу цивільному населенню.

У Євросоюзі підкреслили, що представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повинні мати повний необмежений доступ до зони конфлікту.

Жебрівський – Порошенку: Після міжнародного тиску на РФ є перші ознаки "тиші"

31.01.2017 15:04

Після задіяння Президентом України Петром Порошенком усіх міжнародних елементів тиску на Росію, є перші ознаки припинення вогню в районі Авдіївки.

Про це заявив керівник Донецької військово-цивільної адміністрації (ВЦА) Павло Жебрівський, звітуючи Президентові про виконання отриманих учора доручень, повідомив у Фейсбуці прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"За його словами (Павла Жебрівського - ред.), після задіяння Президентом усіх міжнародних елементів тиску на Росію, маємо перші ознаки припинення вогню. За даними Генштабу, тиша зберігається лише на Ясинуватському напрямку від Авдіївки, але в районі промзони російські бойовики продовжують обстріли", - написав він.

***

Запеклі бої під Авдіївкою тривають з 29 січня. Того дня російсько-окупаційні війська двічі вели по місту інтенсивні обстріли й намагалися атакувати. В підсумку бій за Авдіївську промзону тривав 19 годин. Українські військові відбили усі спроби штурму, але, на жаль, не обійшлося без втрат. Штаб АТО заявив, що провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 2260 порушень режиму припинення вогню, переважно у трикутнику Донецький аеропорт – Авдіївка – Ясинувата, протягом лише однієї доби - 29 січня. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт, бо терористи «ДНР» цілеспрямовано гатили по житловим кварталам, маючи достовірну інформацію, що в цьому районі є цивільні.

Москва відмовилася реагувати на запити України й ОБСЄ щодо обстрілів з артилерийських систем житлових кварталів Авдіївки, заявив Петро Порошенко. Президенту довелося перервати свій візит до Берліна через надзвичайну ситуацію в Авдіївці.  

Внаслідок обстрілів Авдіївка залишилася без світла, тепла й води. Зупинилася фільтрувальна станція й коксохімічний завод. 

В МЗС заявили, що навмисні обстріли російськими окупаційними військами житлових кварталів, застосування забороненого минськими домовленостями важкого озброєння, провокування гуманітарної кризи в регіоні - такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. 

Спеціальне засідання щодо ситуації в Авдіївці збирає вже Постійна рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі. З міста евакуюють важкохворих та родини з дітьми. А тим часом місцеві мешканці повідомляють, що обстріл реактивними снарядами триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-