У Нью-Йорку відбувся показ вистави про окупацію Маріуполя

У Нью-Йорку відбувся показ вистави про окупацію Маріуполя

Фото, відео
Укрінформ
У Нью-Йорку на Мангеттені протягом тижня проходила вистава про оборону та окупацію Маріуполя.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, документальний перфоменс втілила на сцені театральна режисерка, керівниця мистецької групи «Яра» Вірляна Ткач.

Сюжет побудовано на чотирьох реальних історіях українців, які на початку повномасштабного вторгнення опинились в блокадному Маріуполі. Ці історії зібрала культурна активістка Дарʼя Коломієць.

Перформанс поєднує документальні матеріали, поезію, пісні й хореографію.

Окремою сюжетною лінією проходить історія мозаїчного панно художниці Алли Горської «Дерево життя», створене в Маріуполі в 1967 році. Воно було зруйноване російськими військами на початку повномасштабного вторгнення.

Як розповіла в коментарі Укрінформу Коломієць, в основу проєкту лягли історії члена паралімпійської збірної України з плавання Ярослава Семененка, капітана поліції Маріуполя Євгенії Іванченко, дружини азовця Максима Нікуліна, який перебуває в російському полоні, Олени Нікуліної та маріупольчанки Валерії Михайловської, яка повернулася до рідного міста з-за кордону, щоб урятувати матір.

«Я зібрала ці розповіді у вигляді голосових повідомлень від різних людей у рамках мого проєкту «Щоденник війни», - пояснила Коломієць. - Я ставила українцям одне запитання: «Як для тебе розпочалося повномасштабне російське вторгнення?».

Читайте також: У американському місті Беверлі-Гіллз відбувся мітинг до річниці трагічних подій у Маріуполі

За словами авторки, вона пропонувала ці матеріали різним театрам у Нью-Йорку й таким чином познайомилася з Ткач, яка планувала засобами театрального мистецтва розповісти про трагедію Маріуполя.

Як повідомляв Укрінформ, торік у травні в постановці Вірляни Ткач на Мангеттені в Українському музеї проходив показ документальної вистави Undesirable Elements, Ukraine, що подає драматичні сторінки української історії України через розповіді вихідців з України.

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-