Росії не місце в ООН: у Тбілісі вивісили банер із закликом «примусити РФ заплатити»

Росії не місце в ООН: у Тбілісі вивісили банер із закликом «примусити РФ заплатити»

Фото, відео
Укрінформ
У п’ятницю, 1 березня, у столиці Грузії українські та грузинські активісти у співпраці з ініціативною групою #unrussiaUN провели акцію, щоб привернути увагу до злочинів Росії, які вона коїла протягом більш ніж 30 років.

Як повідомили Укрінформу організатори, своєю акцією активісти також нагадали світу, що РФ і донині незаконно займає місце СРСР в Організації Об’єднаних Націй. Для цього вони вивісили банер, який закликає «примусити Росію заплатити» на мосту Миру в Тбілісі. На банері є QR-код, який веде на петицію «Kick Russia out of the UN» на платформі change.org. 

Створена українцями петиція вже набрала майже 400 тис. підписів. Також на сайті ініціативи #unrussiaUN зібрано відповідну доказову базу. Зокрема, про статтю 23 Статуту ООН, у якій зазначено, що Радянський Союз досі існує, а Росія взагалі не згадується.

«Важливо пам'ятати, що без визнання незаконної присутності Росії в ООН і, відповідно, в Раді безпеки ООН, засудження російських військових злочинців, репарації та компенсації Україні (навіть у разі зміни режиму в Росії) залежатимуть від доброї волі Росії, а не визначатимуться легітимною судовою процедурою. Також видалення РФ з ООН надасть Україні можливість скористатися законними механізмами отримання всіх заморожених коштів Росії, за зразком Кувейту 1991 року», – наголошується у повідомленні організаторів акції.

Читайте також: Росію можна виключити з ООН - литовський правник назвав механізм

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у 2024 році разом з МЗС працюватиме над залученням якнайбільшої підтримки в ООН ініціативи України щодо проходження Росією процедури набуття членства в ООН і Радбезі згідно зі Статутом Організації. 

Раніше Україна неодноразово порушувала питання законності перебування Росії в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено. Серед засновників ООН – Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, Радянський Союз, які також є постійними членами Радбезу.

Для набуття членства в ООН відповідне рішення має підтримати Рада безпеки, за нього має проголосувати Генеральна асамблея не менш як двома третинами голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-