У Раді добиватимуться визнання неправомочності перебування Росії в ООН

У Раді добиватимуться визнання неправомочності перебування Росії в ООН

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у 2024 році разом з МЗС працюватиме над залученням якнайбільшої підтримки в ООН ініціативи України щодо проходження Росією процедури набуття членства в ООН і Радбезі згідно зі Статутом Організації.

Про це повідомив заступник голови комітету Арсеній Пушкаренко на пресконференції в Укрінформі.

Він наголосив, що «Росія знаходиться в ООН незаконно». Народний депутат нагадав, що РФ не проходила процедуру згідно з 4 статтею Статуту ООН, а просто оголосила себе правонаступницею СРСР в Організації.

Читайте також: Росію можна виключити з ООН - литовський правник назвав механізм

«Відповідно наше Міністерство закордонних справ і ми через парламентську дипломатію активно починаємо працювати над тим, щоб якомога більше держав-членів ООН підтримали нашу ініціативу і Росія пройшла процедуру як набуття членства в ООН, так і набуття місця в Радбезі», - сказав політик.

Він нагадав, що такі випадки в історії вже були: у 1971 році Китайська Республіка поступилася місцем у Радбезі ООН Китайській Народній Республіці.

«Тому прецеденти є, і ми будемо цього добиватися через механізми міжпарламентського співробітництва на всіх майданчиках і зустрічах», - заявив парламентарій.

Читайте також: Єльченко - про реформування ООН: Головне, щоб російську делегацію позбавили права голосу

Як повідомлялося, Україна неодноразово порушувала питання законності перебування Росії в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено. Серед засновників ООН - Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, Радянський Союз, які також є постійними членами Радбезу.

Для набуття членства в ООН відповідне рішення має підтримати Рада Безпеки, за нього має проголосувати Генеральна Асамблея не менш як двома третинами голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-