У Нідерландах проходить виставка воєнних артефактів

У Нідерландах проходить виставка воєнних артефактів

Фото
Укрінформ
У нідерландських містах Ассен та Амстердам проходить мобільна виставка «Тур артефактів» (Tour de Artefacts), присвячена другій річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, виставка також відбудеться у 15 найбільших містах країни.

«На виставці представлені різні артефакти. Наприклад, «тривожна валізка», яка символізує початок вторгнення, розгубленість і необхідність скласти все своє життя в одну маленьку валізку. Також є фотографії з місць трагедій, як-от фотографія будинку з Дніпра, в який влучила ракета, або фотографія обгорілих ліжок з Оленівки. Загалом це побутові речі, фотографії та символи, які зображують деякі ключові трагічні події, що відбулися за останні два роки», – розповіла в коментарі Укрінформу засновниця благодійного фонду Stichting Zeilen van Vrijheid («Вітрило свободи») Вероніка Муцей.

виставка «Тур артефактів» в Амстердамі
Виставка «Тур артефактів» в Амстердамі

За словами організаторів, виставка «Тур артефактів» має на меті привернути увагу до трагічних подій, підкреслити, як війна трансформує звичайне життя і чинить глибокий вплив на тих, хто опинився в її епіцентрі.

Через 17 ретельно відібраних об’єктів виставка намагається візуалізувати та зберегти в пам’яті досвід людей, які постраждали від російської агресії.

«Кожний артефакт має свою історію. Наприклад, у нас є фото з місць трагічних подій, або книга письменниці, яка загинула під час ракетного обстрілу, ялинкові гірлянди та павербанки, що символізують період, коли українцям довелося зіткнутись з довготривалими блекаутами. Кожна річ – символ якоїсь масштабної події або періоду, які відбулися за ці 2 роки та змінили життя тисяч людей. Наша мета виходить за рамки підвищення обізнаності, ми хочемо сприяти розумінню та співпереживанню. Демонструючи ці артефакти, ми прагнемо створити потужний наратив, який виходить за межі кордонів і говорить про спільну людяність, яка нас усіх пов'язує. Ми хочемо розповісти історії, які мають бути збережені в серцях та архівах, серед тисяч інших, що сталися за ці два роки трагедій в Україні», – розповіла волонтерка Ольга Рожанковська.

Виставка також відбудеться 24 лютого в Гаазі, 26 лютого в Утрехті, 27 лютого в Делфті, 28 лютого в Ротердамі, 29 лютого в місті Бреда, 1 березня в Зандамі, 2 березня в Гарлемі, 3 березня в Леувардені та 4 березня в місті Гронінген.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландській Гаазі волонтери благодійного фонду Stichting Zeilen van Vrijheid, що підтримує медиків, служби швидкої допомоги та персонал лікарень в Україні, провели благодійний аукціон та зібрали понад 13 тис. євро на допомогу Україні.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-