У Варшаві відкриють виставку про російську агресію «Мистецтво і Війна»

У Варшаві відкриють виставку про російську агресію «Мистецтво і Війна»

Фото
Укрінформ
Виставка українських і польських митців з роботами на тему війни в Україні під назвою «Мистецтво і Війна» буде представлена в артгалереї «Вікно в культуру» у центрі польської столиці.

Виставка творів українських і польських авторів триватиме у Варшаві з 22 по 29 лютого, передає Укрінформ.

На виставці «Мистецтво і війна» представлені роботи найвидатніших українських та польських митців, у яких передано художні рефлексії щодо російсько-української війни.

«Ця експозиція - чудовий приклад співпраці українців та поляків у культурній сфері, а ще вона вкотре доводить, що мистецтво може бути потужною зброєю проти пропаганди», – наголошують організатори виставки.

До української частини експозиції увійшли роботи Миколи Гончарова, Закентія Горобйова, Олександра Грехова, Олега Грищенка, Артема Гусєва, Дмитра Дзюби, Андрія Єрмоленка, Каті Лісової, Антона Логова, Максима Паленка, Даші Подольцевої, Олексія Ревіки, Олексія Сая, Дмитра Сімонова, Михайла Скопа, Нікіти Тітова, Микити Шилімова, Альбіни Ялози та учасників групового проєкту «Мистецтво проти війни» (Катерини Бучацької, Міші Завального, Нікіти Кравцова). Ці твори містяться в книзі «Плакати воєнного часу», виданої у співпраці з Департаментом культури і туризму Запорізької міської ради за підтримки Українського культурного фонду.

В Україні ці плакати були представлені просто неба на 19 виставках, які впродовж 2022–2023 років проходили у прифронтовому Запоріжжі. Цей проєкт тричі презентувався у США (Нью-Йорку, Колорадо-Спрінгс та Лос-Анджелесі), а також у Редінгу (Велика Британія) та Берліні.

Тим часом польська частина виставки представлена скульптурами, плакатами, інсталяціями й транспарантами. Це роботи Анджея Мілєвського, Матильди Дамєнцької, Якуба Єзєрського, Павла Йоньци, Іди Каркошки, Бартломєя Кєлбовича, Гані Кмєць, Томаша Копцевича, Алєксандра Малаховського, Аґати Новіцької, Томаша Партики, Макса Ськорвідера, Міхала Слєзкіна, Беати Слівінської, Патрика Срочинського, Ірміни Стась, Марти Фрей, Міхала Фридриха, Алєксандри Цєсляк.

Як зазначається, роботи польських митців народжувалися як реакція, з одного боку, на російські злочини та пропаганду, а з іншого — як вияв емпатії до українців. Ці плакати й малюнки вмить ставали народними, публікувалися в соцмережах. Люди роздруковували їх і вивішували у вікнах, вітринах магазинів та ресторанів. Ніколи раніше ці твори не експонувалися разом, а спеціально для виставки «Мистецтво і війна» їх зібрав Бартломєй Кєлбович.

Організаторами виставки є Спілка дослідників сучасного мистецтва (Україна), Biruchiy Contemporary Art Project та Центр Мєрошевського (Польща), за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі.

Кураторам проєкту є Геннадій Козуб і Бартломєй Кєлбович.

Нагадаємо, українські дипломати, представники української громади Польщі, пересічні поляки та представники ЗМІ взяли участь у вшануванні пам'яті Героїв Небесної Сотні біля пам'ятної дошки борцям за Європейську Україну, що на фасаді будинку Посольства України в Польщі.

Фото надані організаторами виставки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-