Діаспора закликала уряд Австралії переглянути візове законодавство для українців

Діаспора закликала уряд Австралії переглянути візове законодавство для українців

Укрінформ
Союз українських організацій Австралії (СУОА) закликав австралійський уряд переглянути візове законодавство для українців, які знайшли притулок на території країни, рятуючись від повномасштабного російського вторгнення. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив Світовий конгрес українців (СКУ).

«Після майже двох років життя в Австралії, українські вимушені переселенці, які прибули в країну на основі тимчасових трирічних гуманітарних віз 786 до 31 липня 2022 року, переживають стрес і занепокоєння. Альтернативні способи отримання віз складні й не окреслюють зрозумілий шлях отримання дозволу на постійне проживання в країні», – йдеться в заяві СУОА. 

Українці Австралії звернулися з проханням до законодавців створити ефективний спосіб, який дозволить вимушеним переселенцям законодавчо оформити життя в країні. Йдеться про українців, які прибули після 31 липня 2022 року за туристичними візами до переходу на екстрені проміжні візи (EBV) й очікують рішення уряду щодо віз захисту 866.

«Після прибуття в країну зі скромним мінімумом, окрім частини сім’ї та небагатьох речей, вимушено переселені українці взяли себе в руки та прагнули відновити своє життя. Вони вивчили англійську, знайшли роботу, а їхні діти вступили до місцевих початкових і старших шкіл. Однак ця жорстока, незаконна російська війна проти України триває вже два роки, і ми не бачимо жодного швидкого способу повернути українців у безпечну та стабільну країну. Тому СУОА закликає федеральний уряд переглянути поточний підхід до віз для українців, які постраждали від повномасштабного вторгнення Росії, і допомогти створити життєздатні варіанти для тих, хто прагне отримати дозвіл на постійне проживання в країні», – заявив Стефан Романів, співголова СУОА та віцепрезидент СКУ. 

Читайте також: Діаспора обговорила підтримку України з міністром оборони Австралії

Зауважується, що значна частка вимушених українців-переселенців – жінки та діти. Вони мотивовані, високоосвічені та мають багаторічний досвід роботи в професіях, які мають великий попит на австралійському ринку праці, наголошують в СУОА.

«Однак багато з них не мають права подавати заявки на отримання кваліфікованих категорій віз або спонсорських віз через роботодавців, адже старші граничного віку; їхнє знання англійської мови ще не досягло рівня, необхідного для кваліфікованої міграції; їхні навички не повністю відповідають особливим вимогам Австралії; або компанії не бажають їх спонсорувати через відсутність місцевого досвіду та неспроможність надати документи про свій досвід в Україні. Найболючіші випадки – це студенти, які закінчують середню школу, але не можуть отримувати технічну або вищу освіту без стипендії на навчання», – йдеться в заяві. 

СУОА проводить регулярні консультації з профільним міністерством і працює над вирішення поточної ситуації та пошуку візових шляхів для розгляду урядом. 

«Ми вдячні, що уряд Австралії прийняв цих переміщених українців, але гуманітарна криза в Україні триває. Вимушеним переселенцям-українцям потрібна впевненість, і ми з нетерпінням чекаємо співпраці з урядом, щоб забезпечити їхнє майбутнє в Австралії, якщо вони захочуть залишитися», – каже Романів.

Крім того, 59% австралійців згодні з наданням переміщеним особам з України в Австралії такої допомоги, як візи, можливості навчання та підтримка працевлаштування, і лише 15% не погоджуються, за даними національного репрезентативного опитування, проведеного на замовлення СУОА на початку лютого 2024 року. 

Як передавав Укрінформ, Союз українських організацій Австралії (СУОА) звернувся з відкритим листом до віцепрем'єр-міністра та міністра оборони Австралії Річарда Марлза із закликом якомога швидше надати Україні додаткову військову підтримку.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-