Українці продовжать боротися за появу в Берліні «Київської площі»

Українці продовжать боротися за появу в Берліні «Київської площі»

Укрінформ
Увечері середи, 31 січня, у Районній Раді берлінського району Фрідріхсхайн-Кройцберг було розглянуто питання щодо перейменування одної з наразі безіменних площ у «Київську площу» - Kyiv-Platz.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, «проти» був 21 політик, «за» - 14.

Ян Томас Альтер з партії ХДС, яка внесла пропозицію, закликав підтримати її та заявив, що «йдеться про більш ніж просто символізм, а про цінний знак солідарності з нашими європейськими братами та сестрами в Україні, важливий знак Надії, які не буде коштувати дорого».

Про партнерство розповіла бургомістерка району Клара Геррманн, яка запевнила, що район надає велику підтримку українським шукачам притулку.

Проти виступили представники Лівої партії та «Зелених». Представниці обох партій у своїх виступах пояснили це тим, що обране місце, мовляв, не дуже годиться для того, щоби його називали на честь української столиці.

Ситуацію прокоментувала Укрінформу голова правління Альянсу Українських Організацій, членкиня Ради участі федеральної землі Берлін Олександра Бінерт.

«Сьогодні відбулася історична подія. Ми показали нашою великою присутністю в парламенті Кройцбергу єдність українців у Берліні. Аргументи, які були названі при відхиленні не є логічними. Було відчутно, що бракувало політичної волі для прийняття позитивного рішення. Але ми боротимемося далі. Україну німці довго бачили через російські імперіалістичні окуляри. Ми налаштовані рішуче, будемо і надалі працювати, щоб деімперіалізувати цей погляд. І в Берліні обов'язково постане подальша площа чи вулиця, названа на честь українського міста, або української діячки чи діяча», - заявила Бінерт.

Читайте також: У Конгресі США залишається двопартійна підтримка України - Білий дім

Активістка, членкиня Альянсу Наталія Пригорницька підкреслила: «Для нас це важливо, оскільки символічно, це величезна підтримка для України, розуміння того, що Україна є суб’єктною, що вона бореться за спільні європейські цінності, на захист усіх країн ЄС. Така видимість дуже важлива».

Депутатка Палати депутатів Берліна Лілія Усік (ХДС) своєю чергою зауважила, що відхилення заяви мало ідеологічний характер, адже це було подання Християнсько-демократичного союзу.

«Отже працюватимемо далі. Це - черговий крок у боротьбі і ця підтримка Берліна України має величезне значення як для українського, так і для німецького суспільства», - підкреслила німецька політикиня українського походження.

На слухання прийшли близько 40 активістів з різних українських організацій, вони принесли десятиметровий прапор України, який був на Майдані 2014 року.

Фото: Лілія Усік

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-