В Австрії благодійні організації закликали уряд надати українцям посвідку на проживання

В Австрії благодійні організації закликали уряд надати українцям посвідку на проживання

Укрінформ
Найбільші благодійні організації Австрії «Карітас», «Червоний Хрест», Diakonie, Hilfswerk та Volkshilfe закликали федеральний уряд до надання вимушено переміщеним особам з України посвідок на довгострокове проживання.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

У спільній заяві від імені Bundesarbeitsgemeinschaft Freie Wohlfahrt (BAG), куди входять усі головні австрійські гуманітарні організації, міститься заклик до якнайшвидшого прирівняння вимушених переселенців з України до осіб, які мають офіційне право на притулок, що дасть українцям кращий доступ до соціального забезпечення та роботи.

«З вересня 2023 року, коли ми, як організації BAG, востаннє висловлювали свої вимоги щодо заходів із забезпечення довгострокової безпеки для переміщених українців в Австрії, нічого не відбулося, зовсім нічого. Надання так званої «базової допомоги» дозволило швидко подбати про людей і розмістити їх. Від самого початку було зрозуміло, що це не є довгостроковим рішенням. І зараз, майже через два роки після початку війни в Україні, це рішення вже не є адекватним», – заявила генсекретар австрійського «Карітасу» та голова BAG Анна Парр.

За її словами, в Австрії зареєстровано близько 70 тис. вимушених переселенців з України, і вони потребують «довгострокових перспектив та безпеки».

«Як може бути так, що ще 2 тисячі переміщених українських дітей зараз ідуть до школи, але для них не вистачає ні вчителів, ні класів? Ми повинні негайно розв'язувати ці проблеми», – додала Парр.

Директорка Diakonie Марія Катаріна Мозер також вказала на те, що так звана «базова допомога» (Grundversorgung), яку отримують українці, призначена лише для короткострокового проживання під час процедури надання притулку.

«З її правилами щодо проживання та доступу до ринку праці, вона є величезним бар'єром на шляху інтеграції. Ми вважаємо, що надання переміщеним особам з України рівних прав з особами, визнаними біженцями, є прагматичним і небюрократичним рішенням», – заявила вона.

Зі свого боку, віцепрезидентка Австрійського Червоного Хреста Аня Оберкофлер зазначила, що, попри наявність в українських переселенців доступу до ринку праці, «існують серйозні перешкоди для працевлаштування в умовах «базової допомоги». Це пов’язано з тим, що особи, які отримують Grundversorgung, можуть заробляти лише невеликі суми без того, щоб не втратити цю допомогу.

«Ліміти додаткового доходу настільки низькі, що швидкий початок роботи тягне за собою ризик повної втрати переваг «базової допомоги», а отже, і організованого проживання», – заявила вона.

Як пояснив директорка Volkshilfe Еріх Феннінгер, маючи посвідку на проживання, яка дозволяє українцям залишатися в Австрії навіть після березня 2025 року, «можна укладати трудові та орендні договори, а також з'являється більше стимулів для вивчення німецької мови або для початку багаторічних навчальних програм і складних процесів нострифікації».

Як повідомляв Укрінформ, після початку російської агресії проти України Європейський Союз активував так звану Директиву тимчасового захисту ЄС, яка надала біженцям з України, переважно, жінкам та дітям, право легально знаходитися на території країн ЄС, та користуватися базовим соціальним захистом, включаючи право на проживання, медичне обслуговування, освіту та право на працевлаштування. Дія цієї Директиви була продовжена до березня 2025 року.

За офіційною статистикою, тимчасовим захистом на території країн ЄС скористалися понад 4 мільйони українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-