У США книгу про ОУН та УПА визнали «найкращим історичним матеріалом» за 2022-2023 роки

У США книгу про ОУН та УПА визнали «найкращим історичним матеріалом» за 2022-2023 роки

Укрінформ
Американська асоціація бібліотек визнала англомовну книгу «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух», яка містить переклад головних документів ОУН та УПА, одним з «найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках».

Про це Укрінформу повідомив Центр досліджень визвольного руху.

«Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives» – це збірка перекладених архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських взаємин, яку видало у Канаді університетське видавництво McGill-Queen's University Press. 

Авторами праці є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті, д-р Володимир В’ятрович, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху, та канадський історик, географ д-р Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник. 

Американська асоціація бібліотек рекомендує цю книгу для наукових бібліотек. «Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між Радянським Союзом та Україною», – йдеться на сайті Асоціації.

Про нагороду авторів повідомив Комітет з найкращих історичних матеріалів Асоціації довідкових і користувацьких послуг, філії Американської асоціації бібліотек.

У книзі зібрано 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини у книзі теж походять з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.  

Продаж книжки доступний на сайті видавництва McGill-Queen's University Press та на Amazon

Нагадаємо, англомовна книга про український визвольний рух «Enemy Archives» («Ворожі архіви») вийшла в Канаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-