В Італії відбулася проща українців до собору Святої Софії в Римі

В Італії відбулася проща українців до собору Святої Софії в Римі

Фото
Укрінформ
Відбулася традиційна щорічна Національна проща українців в Італії до собору Святої Софії в Римі, до якої долучилися близько півтисячі вірян.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт Апостольського екзархату.

Паломництво організував Апостольський Екзархат для українців-католиків візантійського обряду в Італії.

Архиєрейську Божественну літургію відслужили владика Діонісій Ляхович, Апостольський Екзарх для українців-католиків в Італії, Владика Іриней Білик, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре в співслужінні численного духовенства.

На початку богослужіння присутніх привітав о. Марко Семеген, ректор Прокатедрального Собору Святої Софії. 

«Ми раді вас вітати сьогодні в цьому святому місці, адже знову наш собор відкриває свої двері в Римі для паломників, які є «в розсіяні сущих»; йдеться не лише про тих, які вже давно в Італії і ми їх вважаємо своїми вірними, а й тих, що несправедлива жорстока війна заставила виїхати з рідних домівок, кинувши все, аби врятувати життя своє і своїх дітей», – сказав він.

Звертаючись до присутніх єпископів о. Марко наголосив, що вони є «свідками віри нашої Церкви, служіння яких є прикладом для молодшого клиру». Адже Владика Іриней є свідком життя підпільної Церкви, її виходу та продовження її місії, а Владика Діонісій, який походить з бразилійської української діаспори, є свідком туги та надії відбудови української Церкви та держави.

Єпископам співслужили: отець-доктор Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, Протосинкел Апостольського Екзархату, о. Роберт Лисейко, Протоархимандрит ЧСВВ, о. Луїс Касіян, ЧСВВ, ректор Папської української колегії святого Йосафата, о. Ростислав Гадада, Директор Відділу соціальних комунікацій, о. Святослав Титуляк, Директор Відділу душпастирської праці з молоддю, та екзархальні священники. Участь в молитві взяв також пан Андрій Юраш, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Ватикані, студенти-семінаристи Папської української колегії Святого Йосафата, сестри служебниці Непорочної Діви Марії, сестри Чину святого Василія Великого, сестри катехитки святої Анни. Літургію прикрашав спів хору парафії з м. Помпеї.

Звертаючись до вірних в часі проповіді Владика Діонісій пригадав, що Бог – це спільнота трьох Осіб: Отця, і Сина, і Святого Духа. 

Також він згадав про розпочату Росією війну проти України.

«Сьогодні «новий злосливий Ірод» вбиває наших невинних дітей. Вбиває зараз сотні наших синів і дочок. Наші мами з дітьми мусять втікати в різні «єгипти». Сьогодні предвічна Божа любов приходить у наш зранений гріхом світ, Ісус розділяє з нами переживання, життєві виклики, щоб зробити нас причасниками божественного життя у Царстві Небесному», –  сказав Владика Діонісій.

Однак, за його словами, у Бозі завжди є надія, ми не є самі, бо Господь бере нас за руку, щоб ми могли перейти через всі випробовування, які нам життя подає.

Наприкінці молитви отець-Протосинкел подякував о. Марку Семегену, який разом зі своїми співпрацівниками присвятив багато часу та енергії, аби організувати цю прощу.

В окремий спосіб линули слова подяки монахиням за участь і за те, що протягом усього всього життя дають свідчення служіння Богові.

Подякували й всім душпастирям з усіх куточків Італії за їх щоденне служіння на місцях.

Особливу подяку о. Теодосій склав о. Дмитру Кудіну, віцеректору собору, о. Любомиру Костюку, адміністратору Катедрального храму Жировицької Божої Матері і святих мучеників Сергія і Вакха, та о. Святославу Титуляку, Директору Відділу душпастирської праці з молоддю, за організацію прощі.

Наприкінці паломники приступили до помазання миром та мали можливість помолитися перед мощами Святого Василія Великого.

Після цього перед собором відбулася коляда та благодійний обід, для якого борщ зготували парафіяни Катедрального храму Жировицької Божої Матері і святих мучеників Сергія і Вакха, вареники – господині з інших церковних спільнот в Римі, та солодощі, які приготували господині спільноти собору Святої Софії. Тож всі охочі, придбавши талон на такий обід, здійснили пожертву задля дітей-сиріт, які постраждали від війни, яку передадуть до БФ «Маленькі мрії» в Україну.

Нагадаємо, українці з Італії здійснили прощу до Санктуарію Пресвятої Богородиці у Лурді (Франція), у якому взяли участь тисячі вірян зі своїми душпастирями з десятків різних міст Аппенінського півострова.

Фото: esarcato-apostolico-ucraino.it

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-