У Парижі проведуть лекцію про творчість Марка Вовчка

У Парижі проведуть лекцію про творчість Марка Вовчка

Укрінформ
У Національній бібліотеці Франції (BnF) відбудеться лекція «Повість Марка Вовчка «Маруся»: маршрути феномену української літератури та її авторки».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Український культурний центр у Франції (Centre Culturel d'Ukraine en France).

Автори лекції завдяки архівам Національної бібліотеки Франції спробують відповісти на запитання: як ця історія маленької українки з 17-го століття стала знаковою у Франції часів Третьої Республіки та чому можна навчитися з адаптації цього твору у Франції.

Лекцію проведуть викладачка та керівниця україністики в Inalco – Langues O' З Ірина Дмитричин і  куратор відділу рукописів Національної бібліотеки Франції Томас Казентер.

Культурний захід відбудеться 5 грудня 2023 року з 18.30 до 20.00.

Вхід вільний, рекомендується бронювання. Також лекцію можна буде переглянути онлайн. Детальніша інформація доступна за посиланням.

Зауважимо, що «Маруся» (фр. Maroussia) – історична повість української письменниці Марко Вовчок (псевдонім Марії Вілінської), вперше опублікованої російською мовою 1871 року. У більш патріотичному перекладі-переробці П'єра-Жуля Етцеля (псевдонім P.-J. Stahl) вийшла в 1875 –1878 роках і стала популярною у Франції та інших країнах Європи.

Повість розповідає про пригоди українки Марусі у часи української Руїни та її намагання допомогти визволити Україну з-під окупації Російською імперією та Польською імперією та відновити незалежність України.

Нагадаємо, у паризькій церкві Мадлен (Святої Магдалини) у межах передріздвяного турне Францією виступила Національна заслужена академічна капела України «Думка».

Фото: wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-