Делегація Світового конгресу українців відвідала Чернігів та село Ягідне

Делегація Світового конгресу українців відвідала Чернігів та село Ягідне

Фото
Укрінформ
Делегація Світового конгресу українців (СКУ) під час свого візиту до України з нагоди відзначення 90-х роковин Голодомору відвідала місто Чернігів, а також село Ягідне на Чернігівщині, яке впродовж березня 2022 року було повністю окуповане російськими військами. 

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив на своєму сайті.

«Світ побачив, як росіяни творять геноцид, і ми це все мусимо пригадувати, щоб не дозволити повторення», – сказав Президент СКУ Павло Ґрод на зустрічі з в.о. міського голови Чернігова Олександром Ломаком.

Своєю чергою Олександр Ломако розповів делегації СКУ про битву за Чернігів і наголосив, що місто вижило завдяки Збройним силам України. 

Делегація СКУ на власні очі побачила наслідки російських злочинів. Зокрема, побувала в напівзруйнованому Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г Шевченка. Цьогоріч 19 серпня, на День Преображення Господнього, у вихідний святковий день окупанти атакували будівлю в центрі міста. Російська ракета вбила семеро людей, зокрема дитину, ще 117 людей постраждали. 

«Я знаю, що українці хочуть повертатися. Ми прагнемо допомогти їм і хочемо бачити Чернігів сильним успішним містом. Саме тому ми обрали одну з чернігівських шкіл як пілотний проєкт для нашої ініціативи Energize Ukraine», – сказав президент СКУ. 

Також провід СКУ відвідав Чернігівську школу №19, яка була зруйнована шістьма цілеспрямованими ракетними ударами росіян у березні 2022 року. 

«Я фотографувала, як шість бомб на навчальний заклад полетіли», – розповідає директорка школи №19 Людмила Шелупець. Під час російської облоги шкільна їдальня годувала 2400 захисників. Вчителі навчального закладу закупили за свої кошти ліки й розпочали роботу волонтерського центру. 

Під час обстрілу міста в підвалі школи переховувалися жителі, найменшій дитині було три дні. За словами директорки, весь минулий рік школа навчалася дистанційно – вчителі вели уроки для 54 класів з підвалу в складних умовах, у холоді та без стабільного інтернету. 

В СКУ зауважили, що напередодні Світовий конгрес українців спільно з фондом Energy Act for Ukraine в рамках своєї ініціативи Energize Ukraine закінчили монтаж гібридної сонячної станції для Чернігівської школи. 

Така гібридна сонячна система дасть можливість для 1562 учнів навчатися навіть у період можливих відключень та блекаутів та задовільнить 20% річних енергетичних потреб школи. На даху навчального закладу встановлено 54 панелі потужністю 24,6 Квт, що забезпечить шість годин повноцінної роботи школи під час блекауту. 

Також у межах візиту до Чернігова президент СКУ Павло Ґрод, перший віцепрезидент СКУ та співголова Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів, Роман Микитенко, віцепрезидент СКУ у Північній Європі, та Роман Ґрод, президент Центрального союзу українських студентів також побували в селі Ягідне. 

З 3 по 30 березня 2022 року понад 300 жителів села в голоді й холоді жили в підвалі школи, куди їх зігнали російські окупанти. Серед заручників було майже 50 дітей, декілька немовлят. Від задухи та хвороб 10 бранців померли. У цьому ж селі, 90 років тому, були численні смерті під час Голодомору. 

«Вторгнення Росії в Україну – це не звичайна війна. Це спроба Путіна довести до кінця сталінський геноцид української нації», – наголосив пан Ґрод. 

Нагадаємо, керівники Світового конгресу українців (СКУ) 25 листопада долучилися до урочистих заходів на найвищому державному рівні зі вшанування 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932-33 років в Україні.

Фото: СКУ, Чернігівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-